Rusia are o singură dorinţă în ceea ce priveşte relaţia cu Mihail Saakaşivili ? să îl vadă dat jos din funcţia de preşedinte al Georgiei şi, preferabil, spânzurat de ?ouă?, în viziunea ?colorată? a lui Vladimir Putin.
Preşedintele Dimitri Medvedev a stabilit şi el politica de la Kremlin la fel de plastic, spunând că Saakaşvili este un ?cadavru politic? care ? nu mai există în ochii noştri?. Liderul rus le-a declarat analiştilor vestici că omologul său georgian este ?instabil mintal?, relatează The Times.
Comentariile liderilor ruşi la adresa preşedintelui georgian au fost nemiloase începând cu luna august a anului trecut, după războiul pentru Osetia de Sud. Astăzi ele continuă în contextul în care generalul Nikolai Makarov, şeful de stat major al Rusiei, a susţinut săptămâna trecută că Georgia se reînarmează pentru a încerca să îşi recupereze prin forţă Osetia de Sud şi cealaltă regiune pierdută, Abhazia.
Georgia a negat acuzaţiile, însă liderii de la Kremlin nu au pierdut ocazia să sublinieze încă o dată că Saakaşvili este ?agresorul? în această dispută. Situaţia în zonă devine cu atât mai instabilă cu cât diplomaţii ruşi au reuşit să cureţe zona de observatori internaţionali. O misiune ONU s-a încheiat săptămâna trecută în Abhazia, după 16 ani, când Rusia şi-a folosit dreptul de veto în cazul reînnoirii mandatului.
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vor pleca şi ei din Georgia săptămâna viitoare, după ce Rusia a blocat şi prelungirea misiunii lor, în timp ce observatorii UE rămân, însă fără ca Rusia să le permită să intre în Abhazia sau Osetia de Sud.
Vrea Rusia să îl umilească pe Obama?Un conflict ar putea izbucni din Akhalgori, Osetia de Sud, unde situaţia este foarte tensionată. Ruşii refuză să părăsească această zonă, care în trecut a aparţinut Georgiei, astfel că acordul de încetare a focului este pe moment încălcat. Kremlinul a învăţat însă după războiul de anul trecut că furia Europei şi SUA a fost de scurtă durată şi fără să fie urmată de sancţiuni serioase. Vesticii au părut slabi.
Exerciţiul militar ar putea să se încheie pe 6 iulie, ziua în care Barack Obama va face o vizită la Moscova, în vederea ?resetării? relaţiilor tensionate cu Rusia. Astfel ar fi un gest nebunesc ca Rusia să pornească un nou război în Georgia, care ar anula iniţiativa preşedintelul american. Totuşi, elemente intransigente ale structurilor de putere ruseşti sugerează ideea unei duble lovituri: detronarea lui Saakaşvili şi umilirea lui Obama, demonstrând astfel că este o prostie din partea SUA să susţină Georgia în vederea aderării la NATO.
Antena3.ro