Antena 3 CNN Externe Un miliard de emigranţi climatici până în 2050

Un miliard de emigranţi climatici până în 2050

Un miliard de emigranţi climatici până în 2050
14 Mai 2007   •   09:51

Cel puţin un miliard de persoane vor migra până în anul 2050, ca urmare a încălzirii climatice care va exacerba catastrofele naturale actuale şi va crea altele noi, a avertizat luni un raport al organizaţiei umanitare britanice Christian Aid. În acest raport intitulat ?Marea umană: adevărata criză migratorie?, Christian Aid emite un avertisment cu privire la tendinţa de accelerare a deplasărilor de populaţie în secolul XXI.

?Numărul de persoane care şi-au părăsit căminul din cauza conflictelor, catastrofelor naturale şi a marilor proiecte de dezvoltare (mine, baraje, etc.) este deja deosebit de ridicat (163 milioane potrivit estimărilor organizaţiilor nonguvernamentale. În viitor, modificările climatice vor creşte şi mai mult acest număr?, apreciază Christian Aid solicitând o acţiune urgentă a comunităţii internaţionale pentru a lua măsuri de prevenire.

Potrivit Christian Aid, dacă actualul ritm se va menţine, un miliard de persoane vor fi forţate să-şi părăsească căminul până în 2050, iar încălzirea climatică va exacerba factorii actuali de migraţie forţată. Aproximativ 645 milioane persoane vor migra din cauza marilor proiecte (comparativ cu 15 milioane în prezent), 250 de milioane din cauza fenomenelor legate de modificările climatice (inundaţii, secetă, foamete) şi 50 de milioane din cauza conflictelor şi încălcării drepturilor omului.

?Considerăm că migraţia forţată este în prezent ameninţarea cea mai presantă cu care se confruntă populaţiile sărace din ţările în curs de dezvoltare?, potrivit lui John Davison, unul din autorii raportului.

Raportul atrage atenţia în special asupra a trei ţări care vor fi deosebit de afectate de deplasările interne: Columbia, Mali şi Birmania. De asemenea, Christian Aid intenţionează să să atragă atenţia asupra numărului de persoane care încearcă să ajungă în Europa şi în alte ţări bogate.

Citând o serie de date ce urmează să fie date publicităţii de Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (GIEC), raportul Christian Aid subliniază că până în 2080 între 1,1 şi 2,3 miliarde persoane nu vor avea acces la apă şi între 200 şi 600 de milioane vor suferi de foame. În plus, în fiecare an între două şi şapte milioane persoane vor fi afectate de creşterea nivelului oceanelor.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close