Un grup de opt experţi de la Meteoritical Society, organism ştiinţific de referinţă, a analizat timp de peste o lună fragmente din acest meteorit şi a concluzionat că acesta provine într-adevăr de pe Marte, a precizat Carl Agee, directorul Institute of Meteoritics din cadrul Universităţii din New Mexico.
Raritatea acestei roci marţiene, care a primit numele Tissint, constă în faptul că este doar a cincea a cărei prăbuşire pe Terra a fost observată de martori, a subliniat Carle Agee, al cărui institut a achiziţionat o bucată de 108 grame.
Meteoritul provine din resturile care au rezultat, în trecut, în urma impactului unui asteroid care s-a prăbuşit pe Marte. Aceste resturi pot să călătorească în spaţiu timp de milioane de ani înainte de a cădea pe Terra.
Potrivit raportului întocmit de Meteoritical Society, "pe 18 iulie 2011, în jurul orei locale 02.00, o sferă de foc a fost observată de mai multe persoane în Valea uedului Drâa, la est de Tata, în Maroc".
"Unul dintre martorii oculari, Aznid Lhou, a spus că acea sferă a fost mai întâi galbenă, apoi a devenit verde, luminând toată regiunea şi spărgându-se, se pare, în două bucăţi".
Aceiaşi martori au indicat, totodată, faptul că s-a produs un "dublu boom supersonic".
Bucăţile de meteorit, ale căror greutăţi variază de la 1 gram la 987 de grame, au fost descoperite împrăştiate, la sfârşitul anului 2011, de nomazi, care le-au vândut apoi unor comercianţi. Aceştia le-au vândut apoi unor colecţionari privaţi şi unor muzee din lumea întreagă, la preţuri care au variat între 500 de dolari şi 1.000 de dolari pentru fiecare gram.
Valoarea acestui meteorit este astfel de 10 sau chiar 20 de ori mai mare faţă de cea a aurului. Un gram de aur se vinde cu aproximativ 56 de dolari.