Un medicament revoluţionar folosit în tratarea cancerului naşte controverse după ce agenţia de reglementare americană pentru alimente şi medicamente a sistat subvenţionarea lui în cazul bolnavilor de cancer la sân.
Motivul: medicamentul ar provoca prea multe reacţii adverse. Aceeaşi măsură a luat-o şi serviciul naţional de sănătate din Marea Britanie. Medicamentul este încă folosit pentru tratarea bolnavilor de cancer în spitalele din România şi în cele din Uniunea Europeană.
Medicamentul care naşte controverse este considerat revoluţionar în tratamentul tumorilor localizate în creier, plămâni, rinichi sau colon. Rezultatele au fost însă bune şi în cazul pacienţilor bolnavi de cancer la sân. Folosit împreună cu chemioterapia, medicamentul contribuie la micşorarea tumorii şi cu 50%.
Studiile au arătat că medicamentul a prelungit viaţa pacienţilor aflaţi în stadiu avansat de boală. Efectele secundare i-au îngrijorat însă pe specialişi. La unii pacienţi, tratamentul distrugerea sistemului nervos periferic, provoca hemoragii sau perforarea intestinelor.
Autorităţile americane au decis să scoată medicamentul de pe lista celor subvenţionate, în încercarea de a descuraja folosirea lui.
Aceeaşi hotărâre a fost luată în sistemul public de sănătate britanic. Medicamentul poate fi obţinut în particular de britanicii care suportă costurile. De aceea mulţi îşi fac tratamentul în Uniunea Europeană, unde este încă subvenţionat.
În România medicamentul încă este folosit în tratarea bolnavilor de cancer.
Calculele autorităţilor britanice au arătat că tratamentul complet al unui pacient cu acest medicament durează zece luni şi costă 21.000 de lire sterline.