Laszlo Csatari, un maghiar în vârstă de 98 de ani, a fost pus sub acuzare de Parchetul din Budapesta pentru crime de război.
„Tribunalul dispune de un termen de maximum de 90 de zile pentru a începe procesul", a declarat o purtătoare de cuvânt a Parchetului pentru AFP, potrivit Mediafax.
Csatari este primul pe o listă cu cei mai căutaţi presupuşi criminali de război întocmită de Centrul Simon Wiesenthal, care are sediul la Ierusalim, fiind acuzat că a ajutat la deportarea evreilor în lagărul de la Auschwitz în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Bărbatul a fost judecat în absenţă şi găsit vinovat de torturarea evreilor şi de deportarea lor în mai multe lagăre în timp ce ocupa funcţia de şef al poliţiei din oraşul slovac Kosice, pe atunci aflat sub ocupaţie germană, în 1944.
Csatari a fost condamnat la moarte şi a trăit pe fugă timp de mai multe decenii, înainte ca autorităţile maghiare să-l reţină şi să-l pună sub arest la domiciliu în luna iulie a anului trecut, notează Reuters.
În aprilie 2013, termenii detenţiei sale au fost schimbaţi, lui Csatari fiindu-i interzis să părăsească Ungaria, însă procurorii au obţinut din nou punerea sa sub arest la domiciliu.
„După ocuparea germană a oraşului Kosice, în martie 1944, în localitate a fost creat un ghetou în care au fost deportaţi, în perioada 15-22 aprilie 1944, majoritatea evreilor locali, cu ajutorul poliţiei locale şi jandarmeriei", afirmă parchetul.
Laszlo Csatari „bătea în mod frecvent evrei internaţi, cu mâna goală, îi biciuia fără vreun motiv, indiferent de condiţia, sexul, vârsta sau sănătatea persoanelor agresate", se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Aproximativ 12.000 de evrei au fost deportaţi din Kosice către diferite lagăre naziste, majoritatea la Auschwitz.
„Prin acţiunile şi comportamentul său, Laszlo Csatari a contribuit în mod intenţionat la execuţii ilegale şi aplicarea torturii unor evrei care au fost expulzaţi de la Kosice spre lagăre de concentrare naziste”, a mai precizat parchetul.