Antena 3 CNN Externe Un laureat al Premiului Nobel va conduce guvernul din Bangladesh, după protestele masive care au dus la fuga prim-ministrei

Un laureat al Premiului Nobel va conduce guvernul din Bangladesh, după protestele masive care au dus la fuga prim-ministrei

Muhammad Yunus
Laureatul Premiului Nobel din Bangladesh, Muhammad Yunus. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    06 Aug 2024   •   22:17

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus va conduce noul guvern interimar din Bangladesh, după ce fostul premier, Sheikh Hasina, a demisionat și a fugit din țară cu elicopterul pe fondul unor proteste masive, conduse în principal de studenți, transmite The New York Times.

Președintele Bangladeshului l-a numit, marți, pe Muhammad Yunus în funcția de premier interimar după demisia lui Sheikh Hasina.

Yunus, care este admirat pe scară largă în Bangladesh, are două sarcini importante.

În primul rând, el va trebui să restabilească ordinea în țară, care a fost zguduită de săptămâni de proteste studențești și ciocniri violente cu forțele de securitate.

În al doilea rând, va trebui să definească rolul guvernului interimar până când Bangladeshul va organiza alegeri.

„Sunt impresionat de încrederea protestatarilor care doresc să conduc guvernul interimar. Întotdeauna m-am distanţat de politică, dar astăzi, dacă este nevoie de acţiune în Bangladesh, pentru ţara mea şi pentru curajul poporului meu, atunci o voi face'”, a spus Muhammad Yunus, într-o declarație pentru AFP. 

Liderul principalei mişcări din spatele protestelor din Bangladesh a declarat marţi, într-un comunicat, că studenţii protestatari ar dori ca guvernul interimar să fie condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus.

„Muhammad Yunus se bucură de renume internaţional”

„Muhammad Yunus se bucură de renume internaţional şi este recunoscut pe scară largă”, a spus într-un clip video Nahid Islam, liderul principal al colectivului „Students Against Discrimination (SAD)” / Studenţi împotriva discriminării.

Şeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunţat luni, în cadrul unui discurs adresat naţiunii, difuzat de televiziunea de stat, demisia premierului Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, venită la putere în 2009. 

Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, este cunoscut pentru că a scos din sărăcie milioane de persoane prin intermediul băncii sale de microfinanţare, un proiect de pionierat.

„Avem încredere în doctorul Yunus”, a declarat pe Facebook un alt lider al colectivului studenţilor SAD, Asif Mahmud.

Prim-ministrul Bangladeshului a fugit luni cu elicopterul, după 15 ani la putere şi o lună de demonstraţii soldate cu morţi şi răniţi. Fiica cea mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, fondatorul statului Bangladesh, Sheikh Hasina a revenit la putere în 2009 după un prim mandat în fruntea guvernului în perioada 1996 - 2001.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close