În urmă cu trei ani, Sean Quinn era considerat cel mai bogat om din Irlanda, cu o avere de 4,5 miliarde de euro. Astăzi, el s-a declarat în stare de faliment şi îşi evaluează tot în miliarde...datoriile faţă de bănci. Quinn recunoaşte că prăbuşirea nu a fost cauzată doar de criza financiară, ci şi de propriile greşeli.
În vremurile sale de glorie, Sean Quinn se număra printre cei mai bogaţi 200 de oameni de pe planetă. Era stăpânul unui adevărat imperiu de afaceri, în domeniile materialelor de construcţii, asigurărilor şi proprietăţilor imobiliare.
Firmele sale ofereau 5000 de locuri de muncă în ambele părţi ale Irlandei şi plăteau impozite care ajunseseră la un miliard de euro. Miliardarul construise toate acestea aproape de la zero, doar cu un credit neînsemnat luat acum tre decenii. Dar averea clădită cu atâtea eforturi s-a risipit în doar câţiva ani iar acum Quinn a ajuns din nou sărac.
Totul a pornit de la o mare şi riscantă investiţie în banca Anglo Irish, chiar înaintea crizei din 2008. Banca s-a prăbuşit şi a fost naţionalizată, iar investiţia nu mai valorează acum nimic. Dimpotrivă, lui Sean Quinn i se cer datorii de 2.8 miliarde de euro, din care nu recunoaşte decât 200 de milioane.
Nici pe acestea, însă, nu le are, aşa că a fost nevoit să se declare în faliment. A ales un tribunal din Irlanda de Nord, pe motiv că acolo s-a născut, deşi trăieşte de mult în Republica Irlanda. El poate profita, astfel, de legile britanice care-i permit să deschidă noi afaceri la un an după faliment, în timp ce, la Dublin, ar trebui să aştepte 12 ani. Dar creditorii săi nu sunt de acord şi vor contesta acţiunea, hotărâţi să-l lase pe fostul miliardar chiar fără niciun ban.