Un important economist chinez de la un organism guvernamental a dispărut după ce a fost sancționat pentru că l-a criticat pe președintele Xi Jinping într-un grup privat de chat, relatează The Guardian.
Zhu Hengpeng, un bărbat în vârstă de 55 de ani, ar fi făcut comentarii negative despre economia Chinei și despre liderul chinez într-un grup pe platforma WeChat.
El s-ar fi referit la „mortalitatea lui Xi Jinping”.
Zhu a fost ulterior reținut și anchetat în luna aprilie a acestui an, potrivit The Wall Street Journal, care citează surse anonime.
El a lucrat pentru Academia Chineză de Științe Sociale, CASS, timp de peste 20 de ani, și a ocupat funcția de director adjunct al Institutului de Economie și director al Centrului de Cercetare a Politicilor Publice.
The Wall Street Journal a încercat, fără succes, să-l contacteze pe Zhu la domiciliul său. CASS nu a răspuns întrebărilor adresate de The Guardian în acest caz de dispariție.
Publicația britanică scrie, citând presa din Hong Kong, că institutul la care dispărutul a fost director adjunct a suferit o reorganizare la vârf, directorul și secretarul fiind, de asemenea, înlăturați din funcțiile lor. Acești doi funcționari au primit alte posturi, spre deosebire de Zhu. Acesta nu mai figurează nici pe site-ul web al CASS. De asemenea, site-urile web legate de activitatea sa la Universitatea Tsinghua au fost inactivate.
Ce este Academia Chineză de Științe Sociale, unde a lucrat directorul dispărut după ce l-a criticat pe Xi Jinping
CASS este un thinktank subordonat în mod direct guvernului Partidului Comunist Chinez. CASS a consiliat cu analize "relativ sincere" conducerea statului comunist, potrivit The Guardian.
Însă, sub conducerea tot mai autoritară a lui Xi, criticile la adresa partidului și a conducerii sale fost reprimate.
The Guardian notează că, în prezent, membrii CASS se tem să raporteze sau să discute aspecte negative ale situației economice, sociale sau politice din China, iar discuțiile despre Xi Jinping, în special în mediile online, sunt în mare măsură evitate sau se fac prin referiri vagi sau "codificate".
Personalul CASS a trecut în ultimele luni prin mai multe instructaje de educație politică, cu un accent deosebit pe loialitatea față de partid și aderarea la gândirea lui Xi Jinping.
„Reuniunea a subliniat faptul că trebuie să ținem întotdeauna cont de faptul că Academia Chineză de Științe Sociale este o instituție politică (...) și să depunem eforturi susținute pentru a aplica disciplina strictă și a respecta regulile”, se arată într-un raport privind o reuniune din iulie, condusă de președintele CASS, Gao Xiang.
China se confruntă cu dificultăți economice și există temeri că a doua cea mai mare economie a lumii își va rata propriul obiectiv de creștere anuală de 5%, relativ modest în raport cu standardele istorice.
Marți, banca centrală a țării a anunțat cele mai mari eforturi de stimulare economică din ultimii ani, însă experții și-au exprimat scepticismul că aceste demersuri, care includ o reducere a ratelor de dobândă, vor fi suficiente.