Antena 3 CNN Externe Un ieşean a depus la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii "Land of choice" (FOTO)

Un ieşean a depus la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii "Land of choice" (FOTO)

4 minute de citit Publicat la 14:39 20 Mai 2009 Modificat la 14:39 20 Mai 2009
Un ieşean a depus la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii "Land of choice" (FOTO)
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // "Romania, the land of choice?, imnul campaniei de promovare a turismului românesc, lansat pe 1 mai la Mamaia, nu aparţine Ministerului Turismului! Luna trecută, un cetăţean din Iaşi a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) o solicitare privind înregistrarea sloganului "Romania, the land of choice? ca marcă individuală şi verbală şi pentru care a solicitat cinci obiecte de activitate. Cererea de înregistrare a mărcii a fost depusă, însă dosarul nu este complet, pentru că starea legală a mărcii, de pe site-ul OSIM arată că examinarea formală nu este îndeplinită. Antena3.ro vă prezintă stadiul în care se află marca ?Land of choice?, pentru care a fost depus un dosar la OSIM şi etapele pe care trebuie să le parcurgă persoanele fizice sau juridice pentru a înregistra o marcă.

Florin Ioan Zamfir, domiciliat în Iaşi, a depus pe 30 aprilie 2009 o cerere de înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, pentru denumirea "LAND OF CHOICE", ca tip de marcă individuală şi verbală. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Oficiului, marca verbală este reprezentată de o denumire, un slogan, care sunt scrise cu caractere standard, iar marca individuală este marca a cărei solicitant este persoana fizică şi/sau juridică.

De asemenea, Zamfir a încadrat marca la cinci clase de produse sau servicii, care se regăsesc în Clasificarea Internaţională a Mărcilor de la Nice (Nisa), respectiv "Publicitate; gestiunea afacerilor comerciale; administraţie comercială; lucrări de birou", "Transport; ambalarea şi depozitarea mărfurilor; organizarea de călătorii", "Educaţie; instruire; divertisment; activităţi sportive şi culturale", "Servicii de alimentaţie publică; servicii de cazare temporară" şi "Servicii juridice, servicii de siguranţă pentru protejarea bunurilor şi indivizilor; servicii personale şi sociale oferite de către terţi, destinate să satisfacă nevoile indivizilor".

STAREA LEGALA A MARCII "LAND OF CHOICE"







Conform listei de pe pagina web a OSIM, încadrată la "Mărci depuse pe cale naţională în România", denumirea "Land of choice" figurează cu starea legală ?Formal examination NOT OK? (Examinarea formală nu este în regulă ? n.r.). Experţii în mărci şi indicaţii geografice din cadrul OSIM explică pentru Antena3.ro că dosarul de cerere nu este complet şi că lipsesc anumite etape.

?Dacă indicativul de la starea în care se află marca este NOT OK, înseamnă că a fost depusă doar cererea de înregistrare pentru marca respectivă, iar dosarul nu este complet. Fie nu s-au plătit taxe de examinare a cererii, care trebuie achitate în maxim trei luni de la depunerea cererii de înregistrare, fie mai este nevoie de lămuriri privind dosarul", spun experţii OSIM pentru Antena3.ro.

Pentru că procedura nu este îndeplinită total, denumirea "Land of choice? apare în registrul online al mărcilor, de pe site-ul OSIM, cu datele privind numărul mărcii, data acordării şi data expirării necompletate.

Cum înregistrezi o marcă la OSIM

O persoană fizică sau juridică română poate înregistra o marcă, direct sau prin mandatarii autorizaţi, care se numesc consilieri în proprietate industrială, iar solicitanţii străini, adică persoanele fizice sau juridice cu domiciliul sau cu sediul social în afara României trebuie să apeleze obligatoriu la serviciile unor consilieri în proprietate industrială.

Procedura de înregistrare a mărcilor începe prin completarea prin dactilografiere sau printare a unui formular de cerere de înregistrare marcă, în două exemplare, pe propria răspundere.

Nu sunt necesare alte documente ale solicitantului, persoană fizică sau juridică, ci este suficient ca cererea să fie completată corect, să fie semnată de solicitantul persoană fizică, respectiv semnată si ştampilată in cazul în care solicitantul este persoană juridică.

Procedura de înregistrare poate dura chiar şi un an, după cum spun pentru Antena3.ro experţii OSIM. De asemenea, pentru a verifica dacă marca respectivă este déjà înregistrată, solicitanţii pot cere o examinare, înainte de a depune cererea pentru înregistrarea unei mărci, care le oferă o listă cu mărci identice sau asemănătoare care ar putea să fie opuse în procedura de examinare finală.

"In primele trei luni de la depunerea cererii de înregistrare, solicitanţii trebuie să achite taxele de examinare, care, dacă nu sunt plătite în termenul legal pot duce la radierea dosarului de marcă. In următoarele şase luni, OSIM examinează o cerere de înregistrare de marcă, de la plata taxelor de examinare şi decide admiterea sau respingerea înregistrării mărcii respective. În cazul admiterii înregistrării mărcii, se decide publicarea acesteia in Buletinul Oficial de Proprietate Industrială ? BOPI ? Secţiunea Mărci, după care se aşteaptă o perioadă de trei luni de la apariţia respectivului buletin pentru opoziţiile terţilor", explică pentru Antena3.ro experţii din cadrul Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Conform legislaţiei, daca nu se depun opoziţii, decizia de înregistrare a mărcii rămâne definitivă, iar marca este înregistrată în Registrul Naţional al Mărcilor, după care este eliberat certificatul de înregistrare a mărcii.

Drepturile asupra mărcilor pot fi transmise prin cesiune sau licenţă, oricând in cursul duratei de protecţie a mărcii, care este de 10 ani. Inregistrarea mărcii poate fi reînnoită la împlinirea fiecărui termen de 10 ani, la cererea titularului, cu plata taxei prevăzute de lege.

Mărcile înregistrate la OSIM sunt protejate numai pe teritoriul României, iar protecţia în alt stat presupune îndeplinirea formalităţilor prescrise de legislaţia statului respectiv şi a tratatelor la care acesta a aderat.

Paula Safta, Antena3.ro




×
x close