Antena 3 CNN Externe Un grup de militanţi pacifişti au încercat să ocupe sediul NATO de la Bruxelles

Un grup de militanţi pacifişti au încercat să ocupe sediul NATO de la Bruxelles

Un grup de militanţi pacifişti au încercat să ocupe sediul NATO de la Bruxelles
22 Mar 2009   •   14:58

La Bruxelles a avut loc o manifestaţie împotriva războiului, cu ocazia împlănirii a 60 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice. În acelaşi timp, militanţii pacifişti americani au comemorat, prin marşuri de protest, şase ani de la intervenţia militară din Irak.

Militanţii pentru pace s-au mobilizat în Europa, în preajma celei de-a 60-a aniversări a NATO. Un grup numeros de manifestanţi a plănuit o acţiune îndrăzneaţă: invadarea sediului central al Alianţei, din Bruxelles. Ei doreau să sigileze uşile şi ferestrele clădirii pentru a arăta că NATO trebuie ?închisă?. Dar poliţia a convocat, la rândul său, efective importante de pedestraşi şi călăreţi, care i-au reţinut pe toţi militanţii după urmăriri în preajma sediului Alianţei.

?Astăzi doream să intrăm în clădirile NATO, pentru a pune capăt acestei Alianţe, pentru a afirma că NATO are 60 de ani şi nu mai are nicio raţiune să existe?, a explicat unul dintre manifestanţi. Organizatorii protestului au susţinut că NATO creează mai multe probleme decât rezolvă. Ei au promis noi manifestaţii în timpul summitului care va sărbători, luna viitoare, aniversarea Alianţei, în Franţa şi Germania.

Şi la Washington oamenii au manifestat împotriva intervenţiei militare în Irak. Organizatorii marşului afirmă că acţiunea de protest a fost susţinută de peste o mie de grupări. Numărul participanţilor nu a depăşit, totuşi, trei mii. Vorbitorii au cerut preşedintelui Obama să retragă imediat trupele americane din Irak. Unii spuneau că l-au votat pe Obama, dar acesta i-a dezamăgit, deoarece nu pune capăt mai repede războiului.

Manifestanţii au depus, simbolic, o sută de sicrie de carton, învelite în drapelele Statelor Unite, Irakului şi altor ţări care au pierdut soldaţi în conflict. Ei au denunţat, de asemenea, războaiele din Gaza şi Afganistan şi au cerut punerea sub acuzare a fostului preşedinte George W. Bush.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close