Antena 3 CNN Externe Un francez a fost arestat la Moscova, acuzat că strângea informaţii militare

Un francez a fost arestat la Moscova, acuzat că strângea informaţii militare

Laurent Vinatier, activist al unui ONG, riscă cinci ani de închisoare

francez arestat moscova
Un francez a fost arestat la Moscova, acuzat că strângea informaţii militare
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2024   •   14:18

Rusia a anunțat că cetățeanul francez Laurent Vinatier, angajat al unui ONG elvețian specializat în soluționarea conflictelor, va fi prezentat în fața unui judecător vineri, după ce a fost arestat cu o zi înainte la Moscova, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și Franța, conform AFP, notează Agerpres. 

În prezent, este acuzat oficial de încălcarea unei legi privind "agenții străini", folosită de Moscova pentru a-și reprima criticii, o infracțiune care poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare.

Însă limbajul folosit de anchetatori, care menționează o "colectare țintită de informații în domeniul activităților militare și militaro-tehnice ale Rusiei", sugerează posibile acuzații mai grave.

Informațiile colectate de Vinatier ar putea fi folosite de surse străine împotriva securității statului rus, a declarat aceeași sursă fără alte detalii.

Conform unor surse AFP, Vinatier, născut în 1976, lucra de ani buni pe tema conflictului dintre Rusia și Ucraina, implicându-se în eforturi diplomatice discrete, paralele cu cele ale statelor. Angajatorul său, ONG-ul elvețian Centrul pentru dialog umanitar, a cerut joi eliberarea acestuia.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara la televiziunea franceză că "în niciun caz acesta nu era cineva care lucra pentru Franța" și că Vinatier lucra pentru un ONG elvețian "care face diplomație".

"El va primi toate protecțiile consulare necesare într-un astfel de caz. Totuși, doresc să clarific adevărul în fața dezinformărilor care circulă", a adăugat Macron.

Arestarea lui Vinatier survine pe fondul escaladării tensiunilor ruso-franceze privind războiul din Ucraina. Franța încearcă să își convingă aliații să trimită instructori militari în Ucraina pentru a antrena trupele ucrainene, care se confruntă cu dificultăți în fața forțelor ruse. De asemenea, Macron a menționat posibilitatea trimiterii de trupe, ceea ce a provocat furia Kremlinului și noi amenințări cu escaladarea conflictului.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close