Fără nicio îndoială, organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a devenit inamicul public numărul unu pentru multe ţări din lume, mai ales pentru cele implicate în coaliţia anti-SI coordonată de SUA în Irak şi în Siria.
Cu toate acestea, organizarea internă şi modul de funcţionare a Statului Islamic, fără de care atentatele şi execuţiile atroce nu ar fi posibile, reprezintă în continuare un mister. Un fost membru al serviciului de securitate a Statului Islamic a acceptat, după lungi discuţii de convingere, să mai risipească puţin din acest mister, relatează adevarul.ro.
„Abu Khaled”, un sirian din Alep, în nordul Siriei, s-a alăturat Statului Islamic acum un an, s-a antrenat alături de jihadişti, s-a remarcat ca un bun traducător printre ei şi a acceptat în cele din urmă să dea detalii despre cum îşi fidelizează SI tinerii, în special pe cei străini, şi cum reuşeşte să producă oroare în lume, relatează Daily Best.
„Sunt musulman, dar nu sunt adept al sharia şi nici nu sunt foarte religios“, se autodescrie Abu Khaled, la începutul conversaţiei cu jurnalistul Michael Weiss. Cu toate acestea, el s-a alăturat Statului Islamic şi a stat alături de jihadişti până când s-a uitat într-o zi în oglindă şi a conştientizat că un alt om se ascunsese sub chipul său. „Aveam o barbă lungă. Nu m-am recunoscut. Simţeam că nu mai sunt eu, ci altcineva gândea cu capul meu”, spune el.
În primele săptămâni petrecute alături de jihadişti, Abu Khaled spune că a întâlnit germani, olandezi, francezi, venezueleni, americani şi ruşi, cu toţii recent sosiţi pentru a „rămâne şi a extinde califatul islamic“. Cunoscând araba, engleza şi franceza, Abu Khaled a fost luat în vizor imediat şi numit traducător în cadrul Amn al-Dawla (serviciul de securitate).
„Aveam două grupuri: unul de francezi, în stânga, şi altul de americani, în dreapta. Traduceam din arabă în franceză pentru unii şi din arabă în engleză pentru alţii“ în timpul antrenamentelor şi în cadrul operaţiunilor externe, îşi aminteşte el.
O practică a Statului Islamic este arderea paşapoartelor străinilor, dezvăluie Abu Khaled. Prin acest act, străinii sunt înştiinţaţi că nu mai există nicio cale de întoarcere. Fie că eşti din Bruges, fie că eşti din Baton Rouge, trebuie să-ţi repudiezi cetăţenia pentru a renunţa la Dar al-Harb, ţara războiului şi a depravării, şi a te alătura la Dar al-Islam, ţara credinţei şi a păcii (după încheierea luptei). „Totul face parte dintr-un spectacol“, consideră Khaled.