Antena 3 CNN Externe Un fost aliat al Rusiei susține că alianța pe modelul NATO a lui Putin e o amenințare pentru țara sa

Un fost aliat al Rusiei susține că alianța pe modelul NATO a lui Putin e o amenințare pentru țara sa

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 12:44 20 Sep 2024 Modificat la 12:44 20 Sep 2024
vladimir putin
Armenia susține că alianța pe modelul NATO a lui Putin e o amenințare pentru țara sa. Foto: Profimedia Images

Un fost aliat al Rusiei susține că alianța în stil NATO creată de Vladimir Putin nu numai că nu îi oferă garanții de securitate, ci acum „creează amenințări” pentru țara sa, scrie Insider.

Armenia și-a suspendat recent calitatea de membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), formată din șase state fost-sovietice, care a fost văzută ca o replică a lui Putin la alianța NATO. OTSC include Rusia, Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Vorbind miercuri la un eveniment, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a spus că blocul „nu își respectă obligațiile de securitate față de Armenia”, potrivit agenției media de stat Armenpress. El a continuat spunând că OTSC, de fapt, „creează amenințări pentru securitatea Armeniei și pentru existența, suveranitatea și integritatea teritorială viitoare a Armeniei”.

Armenia s-a retras treptat din alianță de când Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina. Ba chiar, în februarie 2023, Pashinyan a spus: „Nu suntem aliatul Rusiei” când vine vorba de conflict.

Cele mai recente declarații vin pe fondul încercărilor mai ample ale Armeniei de a reduce dependența de sprijinul militar rus și de a-și diversifica parteneriatele de securitate, a menționat Armenian Weekly .

Armenia nu a ieșit oficial din OTSC, dar a amenințat luni de zile cu părăsirea alianței. După ce luni de zile a absentat de la evenimentele alianței, Pashinyan a declarat pentru prima dată în februarie că suspendă calitatea de membru. 

Experții au declarat pentru Business Insider că evoluția situației de la OTSC au afectat reputația lui Putin..

Alianța este văzută ca o încercare a lui Putin de a consolida statutul de mare putere al Rusiei având conducerea unui bloc de apărare colectivă în stil NATO – dar, în practică, acest lucru a funcționat rar. Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan au părăsit toate OTSC. Armenia consideră că are motive justificate să se retragă.

Când Armenia a cerut ajutor anul trecut în timpul tensiunilor cu Azerbaidjanul vecin, Putin a refuzat să trimită trupe – o mișcare care l-a înfuriat pe Pashinyan.

Întrebat miercuri dacă Armenia va reveni asupra deciziei sale cu privire la  calitatea de membru, Pashinyan a spus că acest lucru s-ar întâmpla numai dacă va primi răspunsuri concrete la întrebările pe care le-a adresat blocului în ultimii ani, a raportat Armenpress.

„Cu fiecare minut în care lipsesc răspunsurile așteptate, Armenia se distanțează mai mult de OTSC”, a spus el.

Întrebat dacă țara sa a ajuns într-un punct fără întoarcere în relația cu OTSC, Pashinyan a răspuns: „Dacă nu l-am depășit, atunci există o mare probabilitate să o facem”.

 

×
x close