Antena 3 CNN Externe „Aproape război civil”. Franța este în alertă, înaintea alegerilor cruciale de duminică

„Aproape război civil”. Franța este în alertă, înaintea alegerilor cruciale de duminică

proteste paris 30 iunie profimedia
Imagini din Paris, de la protestele din 30 iunie, data primului tur al alegerilor legislative. Foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    06 Iul 2024   •   17:04

Adversarii și criticii Adunării Naționale avertizează că Franța se află în pragul unei catastrofe politice dacă un partid declarat anti-imigrație, naționalist și eurosceptic va obține majoritatea în alegerile parlamentare din acest weekend. Pentru alegătorii obișnuiți, polarizarea politică din societatea franceză este o evoluție îngrijorătoare care îi face să se teamă pentru viitorul Franței. Analiștii politici spun că există o posibilitate reală de tulburări civile dacă extrema dreaptă intră la guvernare și adoptă politici care penalizează anumite grupuri, potrivit CNBC.

„Suntem speriați de ceea ce s-ar putea întâmpla", a declarat Amel, în vârstă de 34 de ani, pentru CNBC, înainte de ultimul tur de scrutin al alegerilor anticipate din Franța din acest weekend.

Votul este urmărit îndeaproape de toate sectoarele societății franceze pentru a vedea dacă Adunarea Națională (RN), anti-imigrație, își consolidează victoria inițială din primul tur de scrutin sau dacă partidele de centru și de stânga au reușit să zădărnicească șansele partidului de a intra la guvernare.

Autoritățile franceze au înregistrat peste 50 de agresiuni fizice asupra candidaților și activiștilor electorali în timpul campaniei electorale, a declarat vineri ministrul de interne al țării, Gérald Darmanin, în contextul în care îngrijorarea cu privire la violențele politice crește înainte de alegerile legislative cu miză mare din Franța, notează CNN.

„Această campanie este scurtă, mai puțin de trei săptămâni. Cu toate acestea, am numărat 51 de candidați, deputați sau militanți care au fost agresați fizic. Nu pun aici la socoteală agresiunile verbale", a declarat Darmanin pentru BFMTV, afiliat CNN.

Atacurile au variat de la cele mai puțin grave la „extrem de grave", a declarat Darmanin, adăugând că unii candidați au fost spitalizați din cauza rănilor suferite.

Aproximativ treizeci de persoane au fost reținute pentru a fi interogate în legătură cu atacurile, a adăugat Darmanin.

Franța a fost confruntată cu tensiuni ridicate în perioada premergătoare alegerilor de duminică. La începutul acestei săptămâni, Darmanin a declarat că au fost trimise 30 000 de polițiști suplimentari pentru a se asigura că nici extrema stângă, nici extrema dreaptă nu reușesc să „creeze dezordine".

Politicienii au avertizat în repetate rânduri că o victorie a extremei drepte ar putea provoca proteste uriașe pe străzi, președintele francez Emmanuel Macron mergând până acolo încât să spună că „războiul civil" ar putea izbucni dacă extrema stângă sau dreapta câștigă cu o marjă mare în turul doi al scrutinului de duminică.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Prisca Thevenot, și echipa sa au fost atacați în timp ce făceau campanie electorală miercuri seara.

Între timp, politicianul Adunării Naționale (RN) Marie Dauchy, care candidează în circumscripția din Savoie (sud-est), a ales să își suspende campania după ce a declarat că a fost agresată fizic în timp ce făcea campanie într-o piață.

În Cherbourg, un candidat de centru-dreapta din partea partidului Republicanii, Nicolas Conquer, a depus o plângere oficială după ce a afirmat că a fost agresat luni de militanți de stânga.

Amenințarea teroristă în țară „rămâne extrem de puternică", a avertizat vineri ministrul de interne, adăugând că mai multe arestări au avut loc recent în două locuri diferite. Deși cele două incidente „ar putea fi calificate drept incidente teroriste", ele trebuie să fie clasificate oficial ca atare de către procurorul național antiterorist, a adăugat Darmanin.

RN, partidul decanei extremei drepte Marine Le Pen, a condus duminica trecută primul tur al alegerilor legislative din Franța, apropiindu-se mai mult ca niciodată de porțile puterii.

În urma unei prezențe la vot neobișnuit de ridicate, blocul RN a obținut 33,15% din voturi, în timp ce coaliția de stânga Noul Front Popular (NFP) s-a clasat pe locul al doilea, cu 27,99%, iar alianța Ensemble a lui Macron s-a prăbușit pe un terț loc, cu 20,76%, conform rezultatelor finale publicate luni de Ministerul de Interne.

Deși RN pare pe cale să câștige cele mai multe locuri în Adunarea Națională, este posibil să nu ajungă la cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută, ceea ce sugerează că Franța s-ar putea îndrepta spre un parlament fără majoritate și spre mai multă incertitudine politică.

Crește violența, înainte de votul decisiv. O candidată a lui Macron, atacată pe stradă

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului Francez a fost atacată pe stradă de un grup de activiști înaintea turului decisiv de duminică al alegerilor legislative. Candidata din partea alianței condusă de președintele Emmanuel Macron a devenit victima atacului chiar în timp ce lipea afișe electorale în apropiere de Paris.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Prisca Thevenot, și echipa ei au fost atacați de mai multe persoane miercuri seara, a confirmat prim-ministrul Franței.

Thevenot, deputată franceză și membru a partidului Renașterii, al președintelui Emmanuel Macron, punea afișe electorale în circumscripția sa din Hauts-de-Seine, în partea de vest a Parisului, când a fost atacată de un grup de oameni, potrivit presei franceze.

Thevenot nu a fost rănită, dar un coleg, din echipa sa, a fost dus la spital cu maxilarul rupt. Patru persoane au fost arestate.

Al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, care va avea loc duminică, va determina dacă Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, va obţine pentru prima dată o majoritate parlamentară absolută şi va forma următorul guvern în Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro.

Kylian Mbappé este îngrijorat de rezultatele „catastrofale” la alegerile din Franța

Kylian Mbappé a catalogat rezultatele din primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța drept „catastrofale", îndemnând alegătorii să iasă în forță la vot și să respingă amenințarea unui guvern controlat de Raliul Național atunci când se vor deschide urnele pentru turul doi, duminică.

În cea mai recentă dintre mai multe intervenții ale membrilor echipei naționale de fotbal a Franței, influentul căpitan Mbappé a avertizat că țara trebuie să profite de șansa sa pentru a se asigura că partidul de extremă dreaptă, anti-imigrație, nu poate prelua puterea în ceea ce a devenit o bătălie politică tumultuoasă, scrie The Guardian.

„Este o situație urgentă", a spus el când i s-a cerut părerea despre situația jalnică în care Raliul Național a câștigat 33% din votul popular în primul tur de la sfârșitul săptămânii trecute. „Nu putem lăsa țara noastră să cadă în mâinile acestor oameni. Este urgent. Am văzut rezultatele, este catastrofal. Sperăm cu adevărat că lucrurile se vor schimba: că toată lumea se va mobiliza, va merge la vot și va vota pentru partidul corect”, a spus Mbappé.

Mbappé a subliniat importanța votului „acum, mai mult ca niciodată". Jucătorii francezi se află în prezent în Germania pentru Campionatul European, dar au rămas foarte atenți la evenimentele din țară și, spre deosebire de omologii lor englezi, o parte dintre ei s-au simțit confortabil să comenteze chestiuni politice.

×
Subiecte în articol: Alegeri Franța 2024 Franta
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close