O navetă spaţiala cu un echipaj uman format din 6 astronauţi ar putea ajunge pe Marte în următorii 30 de ani, iar în cursul anului 2009, specialiştii pregătesc teste de izolare prelungită pentru a verifica rezistenţa organismului uman la micro-gravitatie, relateaza AFP.
Astronauţii ar putea efectua o călătorie de minim 17 luni şi jumătate pentru a parcurge aproape 120 de milioane de kilometri dus-întors.
În prezent, experţii iau în calcul mai multe opţiuni care să permită un zbor uman spre Marte, mai ales că 22 din cele 33 de misiuni fără oameni care au fost trimise de americani şi rusi până acum au esuat.
Doar patru sonde americane au reuşit să amerizeze. O sondă rusească a ajuns pe Marte, fără să comunice decât 20 de secunde cu Pământul.
În urmăcu un an, directorul NASA, Michael Griffin, a declarat că Agenţia spatială americană intenţionează să trimită primii oameni pe Marte în anul 2037.
Date fiind cantităţile foarte mari de alimente, materiale şi echipamente, e nevoie de o navă de mai mari dimensiuni decât Staţia spaţială internaţională. O asemenea navă va fi asamblată pe orbita Pamântului, înainte de a începe călătoria de 60 de milioane de kilometri până pe Marte.
Drumul spre Marte ar dura în jur de 250 de zile, iar întoarcerea pe Pământ alte 240 de zile. Călătoria va fi efectuată când distanţa dintre Terra şi Marte este cea mai mică, de maxim 55 de milioane km.
Una dintre problemele cele mai grave căreia trebuie să i se găsească o soluţie este aterizarea pe Planeta Roşie la bordul unei capsule cu o viteză de 16.000 km/h care. Aceasta se va încălzi până la 4.000 de grade Celsius în contact cu atmosfera.
O altă problemă este cea a absenţei gravităţii, ceea ce ar putea obliga fizicienii să creeze o gravitaţie artificială.
Pe Marte există o cantitate prea mare de CO2, aproape 95%, iar azotul e întâlnit doar în proporţie de 2,7%.
Antena3.ro