
Un deputat francez cu handicap, singurul în scaun cu rotile din Parlamentul Franței, a depus o plângere pentru "amenințare cu moartea", după ce un blog de extremă dreapta l-a amenințat cu exterminarea, relatează duminică Agerpres, care citează AFP.
"Un site al extremei drepte îndeamnă la uciderea mea prin intermediul unui 'Aktion T4', care desemnează campania de exterminare prin asasinare a adulților cu handicap, dusă de regimul nazist în perioada 1939-1941", a anunțat pe Xi Sebastien Peytavie, deputat de Dordogne, o regiune din sud-vestul Franței.
"Aceasta este o ofensivă împotriva a ceea ce reprezint eu, în calitate de parlamentar şi persoană cu handicap", a adăugat acest deputat de stânga.
Plângerea sa menționează "amenințare cu moartea", "injurii publice" şi "injurii cu caracter homofob", a precizat, duminică, parchetul din Bergerac.
J’ai porté plainte ce matin.
Un site d’extrême droite appelle à ma mise à mort à travers une « Aktion T4 ». ↓— Sébastien Peytavie (@speytavie) April 5, 2025
Site-ul cu "invitația" la exterminarea persoanelor cu handicap, găzduit pe un server din SUA
Amenințările și insultele au fost publicate pe un blog cu caracter rasist și xenofob, intitulat "Democrație participativă".
Într-un articol dedicat unui caz în care o femeie și fiica sa au fost asasinate în Franța, deputatul Peytavie este, între altele, numit drept "fericit participant la viitoarea Aktion T4".
"Întreaga mea susținere pentru @speytavie. Amenințările la adresa lui sunt total inacceptabile", a reacționat pe X Catherine Vautrin, ministrul francez al muncii, sănătății, solidarității şi familiei.
Presupusul administrator al acestui site găzduit în SUA, bloggerul ultranaționalist Boris Le Lay, localizat cel mai recent în Japonia, este căutat după mai multe condamnări în contumacie, în special pentru provocare la ură rasială şi antisemitism.
"Aktion T4", programul de ucidere în masă a persoanelor cu handicap mental şi fizic dus de regimul nazist în Germania şi în unele țări anexate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut între 200.000 şi 250.000 de victime, potrivit istoricilor.