Autorităţile iberice au anunţat că bărbatul, de 68 de ani şi soţia acestuia, de 67 de ani, au luat o supradoză de medicamente şi au lăsat o scrisoare de adio, prin care îşi justificau teribilul gest.
Se pare că cei doi se aflau în incapacitatea de a mai achita debitele acumulate către creditorii bancari
Ca o stranie coincidenţă, la câteva ore după acest eveniment tragic, parlamentul spaniol a votat în favoarea revizuirii legii privind ipoteca şi reglementarea ordinelor de evacuare a celor rău platnici.
Conform unor surse oficiale, noul proiect legislativ va fi mult mai flexibil şi va permite proprietarilor un regim mai lejer vis-a-vis de termenul de îndatorare.
Cu toate aceste aspecte, oarecum pozitive pentru societatea spaniolă, discuţiile din parlament ar putea dura luni întregi sau poate chiar ani, până când va fi introdus un amendament la controversatul pachet legislativ de la Madrid.
Legea actuală obligă proprietarii să plătească sume colosale, chiar dacă garanţia imobiliară are cota de piaţă mult diminuată de la dobândirea împrumutului.
În noiembrie 2012, guvernul spaniol a introdus un moratoriu, valabil doi ani de zile, ca răspuns la presiunea exercitată de protestele masive de stradă şi de valul fără precedent de sinucideri.
Respectivul moratoriu nu acoperă însă decât un număr limitat de familii aflate la limita falimentului
La jumătatea anului 2008, economia spaniolă a intrat în recesiune, cuprinsă de criza mondială. Milioane de oameni şi-au pierdut atunci locurile de muncă şi peste 350.000 de familii, aflate în incapacitate de plată, au primit ordine de evacuare.