Un băieţel de doar 6 ani din Scoţia, care părea condamnat să stea în căruciorul cu rotile din cauza unei boli musculare grave, a fost salvat graţie unei descoperiri recente. Medicii i-au implantat un aparat special care face legătura între muşchi şi creierul său.
Acum, Robbie Ovenstone se mişcă la fel ca orice copil normal - se joacă, alergă şi este tot timpul cu zâmbetul pe buze. Nimeni nu ar putea bănui că în urmă cu puţin, băieţelul de numai şase ani era ţintuit într-un scaun cu rotile.
Copilul suferă distonie, o tulburare neurologică rară care duce la răsucirea membrelor şi produce spasme musculare.
Primele semne de boală ale minorului şi-au făcut simţite prezenţa încă din 2008, atunci când părinţii săi au observat că unul dintre braţele copilului se află într-o poziţie nefireacă. Abia după doi ani şi zeci de investigaţii, medicii au reuşit să pună capăt coşmarului, pentru că nu-i găseau un diagnostic.
Şansa la o viaţă normală a micuţului Robbie au fost medicii londonezi care au reuşit să-i implanteze un aparat care să faciliteze comunicarea dintre creier şi muşchi. Operaţia a durat şase ore şi a fost un succes. După numai o săptămână de la intervenţia chirurgicală, micuţul s-a putut întoarce în Scoţia alături de părinţii săi.