Conform CNN, oficialii de la Washington nu cred că Bae, care lucrează ca ghid turistic şi este afiliat unui grup religios protestant, ar fi tratat neadecvat. Guvernul suedez, care reprezintă interesele Statelor Unite în Coreea de Nord, încearcă să obţină eliberarea lui.
Departamentul de Stat american nu a confirmat dar nici nu a negat informaţia referitoare la reţinerea lui Bae, din "considerente confidenţiale".
"Este normal să fim îngrijoraţi de informaţiile legate de reţinerea unui cetăţean american în Coreea de Nord", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, într-o conferinţă de presă săptămânală.
"Prioritatea noastră este siguranţa cetăţenilor,care călătoresc în afara ţării. Sincer, nu vă pot da mai multe detalii, din considerente confidenţiale", a precizat Nuland.
Bae, în vârstă de 44 de ani, a intrat în Coreea de Nord prin oraşul port Rajin, la data de 3 noiembrie, însoţit de alţi cinci turişti. Aceştia aveau în program o excursie de cinci zile în statul comunist, relatează surse din media sud-coreeană.
Un ziar din Seul informează că americanul a fost reţinut după ce asupra unuia dintre turişti a fost descoperit un hard disk, care conţinea "informaţii sensibile".