Antena 3 CNN Externe Un celebru pianist turc, judecat pentru că a insultat Islamul

Un celebru pianist turc, judecat pentru că a insultat Islamul

M.T.
1 minut de citit Publicat la 16:15 18 Oct 2012 Modificat la 16:15 18 Oct 2012
Un celebru pianist turc, judecat pentru că a insultat Islamul
Foto: Agerpres/AP
Celebrul pianist turc Fazil Say va fi judecat pentru că a insultat Islamul printr-un comentariu postat pe Twitter.

Procesul lui Say, care a concertat alături de Filarmonica din New York sau Orchestra Simfonică din Berlin, este acuzat că a glumit pe seama unui apel la rugăciune care a durat doar 22 de secunde.

„Ce este cu graba asta? Vă aşteaptă o amantă sau un raki (băutură alcoolică - n.r.) pe masă?”, a scris Say în luna aprilie, pe Twitter, comentariu care a fost văzut ca o ironie la adresa musulmanilor.

Islamul interzice consumul de alcool, iar remarca pianistului a fost considerată inacceptabilă de liderii musulmani, notează AP.

Acuzaţiile împotriva lui Say au citat şi un alte tweeturi ale pianistului, printre care unul în care se întreabă dacă Raiul este o tavernă sau un bordel, pornind de la promisiunea din Coran că toţi credincioşii care vor ajunge după moarte în Rai vor primi vin şi fecioare.

În luna iunie, artistul a fost acuzat că a insultat „valorile religioase”, iar acum riscă o pedepasă de până la 18 luni de închisoare. Cu toate acestea, este de aşteptat ca orice condamnare pe care o va primi să fie cu suspendare.

Conform agenţiei de ştiri turce Anadolu, Say a negat acuzaţiile şi a cerut să fie achitat în acest caz. Lui say i s-a permis să lipsească de la viitoarele audieri, pentru a-şi putea respecta programul concertelor.

Decizia de a-l acuza pe cunoscutul pianist a trezit furia intelectualilor turci şi a dus la creşterea îngrijorării privind libertatea de exprimare în această ţară. Sute de fani şi activişti pentru drepturile omului au mers în faţa tribunalului din Istabul în care joi a început procesul pentru a-şi arăta sprijinul.

În vârstă de 42 de ani, Say este cunoscut drept un important critic al guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, un musulman devotat şi care nu s-a ferit să predice valorile conservatoare ale Islamului.

Turcia are o lungă istorie de persecuţie a artiştilor şi scriitorilor, iar Uniunea Europeană a încurajat regimul de la Ankara să îmbunătăţească libertatea de exprimare dacă îşi doreşte să devină membru pe viitor.

De la începerea scandalului, Say şi-a închis contul de Twitter şi a declarat că intenţionează să părăsească Turcia pentru Japonia. Avocatul său a precizat că decizia a fost luată şi de faptul că a primit mai multe ameninţări cu moartea.


×
x close