Antena 3 CNN Externe Un caz medical extrem de grav, rezolvat cu ajutorul unui serial de televiziune

Un caz medical extrem de grav, rezolvat cu ajutorul unui serial de televiziune

Un caz medical extrem de grav, rezolvat cu ajutorul unui serial de televiziune
Foto:wakpaper.com
07 Feb 2014   •   15:10

Un doctor german a reuşit să rezolve un caz medical foarte dificil cu ajutorul unui episod din serialul „Dr. House”, relatează AFP.
Cazul unui german de 55 de ani - o insuficienţă cardiacă pe cât de severă pe atât de inexplicabilă, o febră de origine necunoscută, o îngrijorătoare deficienţă vizuală şi auditivă, o misterioasă inflamare a esofagului - era un mister pentru medici.

Asta până în momentul în care profesorul Juergen R. Schaefer, de la Clinica universitară din Marbourg, a făcut legătura cu evenimentele relatate într-un episod din serialul american "Dr. House", în care era evocat un caz improbabil de otrăvire cu cobalt.

"Căutând o cauză validă care să combine toate aceste simptome şi amintindu-ne de un episod din serialul ?Dr. House? pe care l-am utilizat ca material pedagogic pentru studenţii la medicină, am început să bănuim o intoxicaţie cu cobalt", a explicat profesorul german.

"Dosarul său medical era practic gol, cu excepţia operaţiilor de înlocuire a celor două şolduri ale sale cu proteze", a precizat acelaşi medic.

După ce proteza stângă a pacientului s-a spart în 2010 şi a fost înlocuită cu o proteză care a avut părţi din metal, omul a început să prezinte simptome inexplicabile: de la reflux esofagian până la probleme cardiace.

După ce medicul german a făcut legătura cu serialul „Dr. House”, o radiografie a permis descoperirea unor aşchii metalice la nivelul şoldului. Testele sangvine şi cele de urină au arătat o intoxicaţie cu cobalt şi crom, două metale folosite la fabricarea acelei proteze.

"Intoxicaţia cu cobalt este o cauză bine cunoscută de cardiomiopatie de peste 50 de ani, dar în principal pentru angajaţi din oţelării, expuşi la metal, sau în cazul unor alimente şi băuturi contaminate cu cobalt", a explicat acelaşi profesor.

Înlocuirea protezei defectuoase a permis scăderea concentraţiilor de cobalt şi de crom din sânge şi a redus considerabil problemele cardiace ale pacientului.

"A fost o şansă pentru mine, să fiu la curent cu aceste lucruri, graţie serialului „Dr. House”. Acest fapt demonstrează că un program de divertisment bine realizat este capabil nu doar să amuze, ci şi să educe şi chiar să salveze vieţi", a declarat medicul Juergen R. Schaefer.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close