Antena 3 CNN Externe Un caz de spionaj rusesc zguduie Irlanda: un parlamentar a căzut în plasa unei femei, agent secret trimis de la Moscova

Un caz de spionaj rusesc zguduie Irlanda: un parlamentar a căzut în plasa unei femei, agent secret trimis de la Moscova

Un barbat imbracat in costum negru fotografiaza niste documente
Agenții de la Moscova au înrolat un parlamentar irlandez pentru a stârni tensiunile post-Brexit care se manifestă în zonă între comunitățile catolică și protestantă. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)
de N.B.    |    09 Oct 2024   •   12:22

A fost descoperit un spion rus în parlamentul irlandez care ar fi trebuit să stârnească tensiunile post-Brexit între catolici și protestanți. Supranumit "agentul cobalt", parlamentarul ar fi fost recrutat printr-o capcană amoroasă de către o femeie trimisă de la Moscova.

Sunday Times citat de La Repubblica, relatează potrivit unor surse de securitate și informații de la Dublin că agenții de la Moscova au înrolat un parlamentar irlandez pentru a amplifica tensiunile post-Brexit care se manifestă în zonă între comunitățile catolică și protestantă. Identitatea politicianului în cauză nu poate fi dezvăluită din cauza unor legi controversate privind confidențialitatea din Irlanda. Numai numele lui de cod este cunoscut ca fiind "agentul cobalt". 

Ar fi un politician radical de stânga care şi astăzi este prezent în Parlamentul Irlandez. Acesta a fost atras într-o capcană amoroasă: Moscova a trimis o femeie, agent secret, care să înceapă o relație cu acesta, să-l compromită și să îl controleze.

"Toate acestea nu ar trebui să ne surprindă", a spus noul prim-ministru irlandez Simon Harris, "Rusia vrea să distorsioneze opinia publică din întreaga lume, iar Irlanda nu este imună." 

Cathal Berry, acum deputat irlandez, dar fost șef adjunct al armatei din Dublin, a făcut declaraţii dure în acest caz: "Irlanda este un loc de joacă pentru Rusia: nu există țară mai bună cu active mari și cu o cultură de securitate atât de slabă. Aici rușii obțin rezultate maxime cu un efort minim".

Se pare că recrutarea din partea ruşilor a "agentului cobalt" a început în 2019, cu scopul de a creşte tensiunile şi disensiunile din zonă după Brexit. Iniţial spionul rus Serghei Prokopiev, expulzat din Irlanda împreună cu alți trei agenți "GRU" în 2022, a fost cel care l-a abordat pe politicianul irlandez. Parlamentarul ar fi continuat să frecventeze agenţii ruşi și ulterior a căzut în plasa unei femei trimise de Moscova după expulzarea lui Prokopiev, în ciuda avertismentelor de informații și de securitate națională de la Dublin.

În orice caz, interferenţele dintre Rusia și politicienii irlandezi de stânga nu sunt noi. Mai mulți parlamentari de stânga s-au alăturat Moscovei de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Sau Sinn Féin, fostul braț politic al teroriștilor IRA, a fost nevoit recent să ștergă zeci de tweet-uri cu poziții pro-Rusia și anti-NATO. Și chiar și președintele irlandez Michael Higgins, un susținător laburist în vârstă de 83 de ani, a fost acuzat împreună cu soția sa că ar fi arătat "echidistanță" între Moscova și Kiev, după invazia rusă din februarie de acum doi ani.

×
Subiecte în articol: agent rus Irlanda spionaj
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close