"Din experienţă, (pot să spun că) pedofilia este o boală. Nu este o problemă de infracţionalitate, ci o boală", a subliniat arhiepiscopul din Durban, unul dintre participanţii la conclavul care l-a ales miercuri seara pe Papa Francisc.
"Este o boală (de natură) psihologică. Ce faci cu bolnavii? Trebuie să încerci să îi vindeci. Dacă eu, ca individ, optez în mod conştient să încalc legea, trebuie să fiu pedepsit", a continuat prelatul, în vârstă de 72 de ani, cunoscut pentru poziţia sa conservatoare.
Însă, la începutul anilor 2000, el a fost criticat pentru pasivitatea de care a dat dovadă în privinţa unui scandal privind preoţi pedofili, refuzând să îi expulzeze pe vinovaţi din Biserica Catolică sud-africană.
Cardinalul a spus că el cunoaşte doi preoţi care au fost victime ale unor abuzuri sexuale în copilărie şi care au devenit, ulterior, pedofili.
"Nu îmi spuneţi că aceste persoane sunt responsabile din punct de vedere penal, la fel ca oricine altcineva care optează să facă acest lucru", a declarat el pentru BBC. "Nu cred că se poate aprecia că o persoană merită să fie pedepsită atunci când este ea-însăşi rănită", a subliniat cardinalul.
Barbara Dorries, agresată în copilărie de un preot pedofil şi membră a unui grup de victime din Statele Unite, a reacţionat faţă de aceste declaraţii pentru BBC. "Poate că este o boală, dar este totodată o infracţiune, iar infracţiunile trebuie pedepsite, infractorii trebuie să răspundă pentru acţiunilor lor trecute şi prezente", a declarat ea.
"Episopii şi cardinalii au depus eforturi să muşamalizeze aceste infracţiuni şi să permită unor predatori să continue să acţioneze, să nu fie arestaţi, să ţină aceste lucruri secrete în cadrul Bisericii", a denunţat ea.