Peter Fairlie, un inginer din Canada, a avut parte de o surpriză majoră, în timp ce căuta canale TV de sport cu ajutorul unei antene-satelit amplasate în curtea casei sale, relatează CNN.
Piratarea canalelor TV prin preluarea, fără costuri, a semnalului de la sateliții de retransmisie este pasiunea lui Fairlie.
De astă dată, semnalul interceptat n-a avut prea multe în comun cu sportul, dar a fost, cumva, fascinant, pentru că s-a dovedit a fi emisia televiziunii de stat din Coreea de Nord.
Inginerul n-a dorit să păstreze doar pentru sine descoperirea, așa că s-a pus pe înregistrat emisia și a încărcat clipurile pe YouTube.
Demersul său scoate la suprafață o lume închisă aproape ermetic de restricțiile regimului dictatorial al dinastiei Kim.
Ca impresie vizuală, emisia televiziunii nord-coreene se apropie de nivelul tehnic corespunzător anilor '80 din secolul trecut.
Cât privește conținutul, e vorba de propagandă de stat la un nivel la care cei din lumea liberă n-au fost, probabil, expuși niciodată.
Există programe artistice și programe culinare, precum și reportaje din actualitate, dar totul se învârte în jurul liderului suprem. Imaginile arată mitinguri pe stadioane, o paradă militară și, deloc surprinzător, lansări de rachete, programul balistic al Phenianului fiind unul dintre motivele pentru care această țară se află sub sancțiuni internaționale.
În multe dintre secvențele postate de Fairlie se vede cum Kim Jong Un este înconjurat de copii, vorbește cu copiii, îi ia în brațe și are, în general, o atitudine de protector absolut.
"Reportajele sunt toate despre Kim, despre cât de grozav este el și despre cum toată lumea îl iubește și izbucnește în lacrimi atunci când apare. După ce am urmărit o zi întreagă conținut TV nord-coreean, timp de două nopți la rând am avut o mulțime de vise bizare, de parcă aș fi fost acolo", a spus inginerul canadian într-o discuție cu CNN.
Kim rămâne interesant și pentru unii care nu trăiesc în Coreea de Nord
Dacă în Coreea de Nord efectele propagandei de stat au transformat atitudinea populației în venerație pentru dictator, trebuie recunoscut faptul că există un anumit interes față de Kim Jong Un și în restul lumii, până într-acolo încât oamenii cu acces la internet vor să vadă tot mai multe materiale în care acesta apare, spune Peter Fairlie.
"Kim are followerii lui. De câte ori apare, lumea înnebunește. Asta e partea amuzantă. Oamenii tot spun: 'Dă-mi mai mult, vreau să văd mai mult'", a povestit el, în legătură cu secvențele video din Coreea de Nord.
Deși spune că interceptarea semnalului televiziunii nord-coreene s-a produs întâmplător, Fairlie admite că trebuie să "muncească" pentru a-și păstra accesul la această resursă.
El a explicat că semnalul "evaziv" de la satelit se schimbă ocazional, obligându-l să facă noi scanări ale frecvențelor.
Publicul interesat de emisia televiziunii nord-coreene va avea, în plus, probleme în a înțelege mesajul vorbit care însoțește imaginile, deoarece clipurile postate de canadian pe YouTube nu au subtitrări.
Pentru ca lucrurile să fie și mai dificile, limba vorbită în Coreea de Nord s-a modificat substanțial de cea din Coreea de Sud în cei peste 70 de ani decât cele două țări au încheiat, printr-un armistițiu, ostilitățile militare.
Evaluările arată că limbile vorbite în cele două țări diferă cu procentaje între 40% și 60%.
Oricât de exotică ar fi "întreprinderea" lui Peter Fairlie, ea nu este singulară.
Un agregator media dezvoltat de Frank Feinstein, un informatician neozeelandez, oferă un flux live gratuit și o arhivă de programe TV nord-coreene.
Iar Shiwani TV, o platformă din Polonia bazată pe subscripție, transmite în direct televiziunea centrală nord-coreeană și radioul de stat pentru 19 euro pe lună.