Antena 3 CNN Externe Un bruiaj GPS, la graniţa cu Rusia, ar fi impiedicat un avion să aterizeze în estul Finlandei

Un bruiaj GPS, la graniţa cu Rusia, ar fi impiedicat un avion să aterizeze în estul Finlandei

Avionul, la bordul căruia se aflau 25 de pasageri şi echipajul, a fost nevoit să facă cale întoarsă la Helsinki

avion
Un bruiaj GPS, la graniţa cu Rusia, a impiedicat un avion să aterizeze în estul Finlanei
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iun 2024   •   19:01

Un avion al companiei aeriene finlandeze Finnair nu a putut să aterizeze în oraşul Joensuu, în apropierea frontierei cu Rusia, din cauza interferențelor semnalului GPS care ar fi fost provocate de Moscova, potrivit EFE, citat de Agerpres. 

Potrivit companiei aeriene finlandeze, avionul, la bordul căruia se aflau 25 de pasageri şi echipajul, trebuia să aterizeze la Joensuu la ora locală 07:40 (04:40 GMT), dar a fost nevoit să facă cale întoarsă la Helsinki după ce nu a putut efectua în condiţii de siguranţă manevra de apropiere de aeroport din cauza unor interferenţe.

Incidentul a obligat Finnair să anuleze şi zborul de întoarcere între Joensuu şi Helsinki, care urma să fie operat cu aceeaşi aeronavă, şi să închirieze autobuze pentru transportul rutier al pasagerilor celor două zboruri.

Aeroportul din Joensuu este unul dintre puţinele aeroporturi din Finlanda care se bazează pe sistemul de sateliţi GPS pentru a facilita aterizările în absenţa unor tehnologii alternative.

Atât Finlanda, cât şi ţările baltice, care au frontieră comună cu Rusia, au raportat o creştere bruscă a interferenţelor semnalelor GPS după invazia rusă în Ucraina şi dau vina pentru aceasta pe Moscova.

Rusia ar fi intrat în spațiul aerian al Finlandei, stat NATO. Ministru finlandez: "Tratăm incidentul cu toată seriozitatea"

Evenimentul vine în contextul în care relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au tensionat considerabil după aderarea acestei țări nordice la NATO anul trecut.

Potrivit unui comunicat al ministerului de la Helsinki, avionul rus a rămas circa două minute în spațiul aerian finlandez, în largul orașului Loviisa și la o profunzime de circa 2,5 km în teritoriului țării.

"Tratăm cu toată seriozitatea această suspiciune de încălcare teritorială. A fost declanșata o anchetă", a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, citat în comunicat.

Paza de coastă finlandeză va desfășura o anchetă şi va informa populația, odată investigația terminată, potrivit documentului.

×
Subiecte în articol: bruiaj GPS Finlanda
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close