Antena 3 CNN Externe Un avion s-a prăbușit în Bulgaria. Piloții au murit. Înaintea tragediei, președintele Rumen Radev a efectuat un zbor demonstrativ

Un avion s-a prăbușit în Bulgaria. Piloții au murit. Înaintea tragediei, președintele Rumen Radev a efectuat un zbor demonstrativ

L-39ZA avion
Aparat de concepție soviectică L-39ZA. Un astfel de avion s-a prăbușit vineri, 13 septembrie 2024, în Bulgaria. Sursă: Wikimedia Commons
de A.I.    |    13 Sep 2024   •   18:05

Un avion s-a prăbușit, vineri, în sudul Bulgariei, în cursul unui exercițiu pentru pregătirea unui spectacol aerian, anunță Agerpres, citând autoritățile din țara vecină. Cei doi piloți aflați la bord au murit.

"Doi piloți au decedat în cursul unui antrenament pentru un zbor demonstrativ", a declarat premierul interimar Dimitar Glavcev într-o întâlnire cu presa la baza militară din Graf-Ignatievo.

Este vorba despre doi ofițeri instructori, născuți în 1973, respectiv 1996, care nu au reușit să se catapulteze.

"Erau printre cei mai buni și efectuaseră acest exercițiu de mai multe ori",  a spus comandantul forțelor aeriene bulgare, Dimitar Petrov.

Aparatul prăbușit este un model L-39ZA, de fabricație sovietică, ce fusese modernizat în 2022 pentru a fi adus la standardele NATO.

Avionul a luat foc la impactul produs într-o zonă împădurită.

Spectacolul aerian prevăzut să aibă loc sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Bulgariei la NATO, a fost anulat, fiind declarată zi de doliu în armată.

Bulgaria a comandat 16 avioane militare din SUA, pentru a înlocui modelele sovietice Mig-29

Bulgaria, considerată țara cea mai săracă din Uniunea Europeană, dispune de o flotă aeriană învechită și, întrucât nu are suficiente avioane în stare bună, piloților săi le lipsesc orele de pregătire, după cum se arată într-un raport guvernamental recent.

În iunie 2021, un pilot bulgar a murit în urma prăbușirii avionului său MiG-29 în Marea Neagră, în cursul unui exercițiu.

Președintele bulgar Rumen Radev, fost pilot de vânătoare şi ex-comandant al forțelor aeriene, a participat, vineri dimineață, chiar înaintea accidentului, la un zbor pe un aparat F-16 similar celor cu care armata se va dota începând din 2025.

Guvernul de la Sofia a comandat în ultimii ani 16 avioane de vânătoare americane pentru a înlocui aparatele MiG-29 din era sovietică.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close