Antena 3 CNN Externe Un avion rusesc care nu avea un plan de zbor a fost interceptat de aeronave de vânătoare NATO în zona Mării Baltice

Un avion rusesc care nu avea un plan de zbor a fost interceptat de aeronave de vânătoare NATO în zona Mării Baltice

avion rusesc intercetat de nato
Un avion de patrulare NATO Lockheed P-3 Orion care interceptează avionul rusesc Tu-142 de recunoaștere maritimă și război. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    10 Aug 2024   •   19:51

Un avion de recunoaştere rusesc ce zbura sâmbătă deasupra regiunii Mării Baltice a determinat ridicarea de la sol a mai multor avioane de vânătoare din ţări NATO, relatează DPA, citat de Agerpres. 

Avioane din nordul Germaniei, Suedia şi din misiunea NATO de poliţie aeriană în Marea Baltică au decolat pentru a securiza spaţiul aerian al Alianţei şi a escorta avionul de recunoaştere maritimă rusesc IL-20M în afara zonei, au anunţat forţele aeriene germane pe platforma X.

''Avionul zbura fără a avea un plan de zbor şi contact cu controlul de trafic aerian'', au adăugat forţele aeriene germane.

Rusia foloseşte spaţiul aerian internaţional pentru zboruri militare în concordanţă cu legea aviaţiei aplicabilă.

Totuşi, forţele aeriene germane au declarat că avioanele militare ruseşti zboară aproape întotdeauna fără a avea un semnal de identificare de la transponderele lor, ceea ce le face ''invizibile'' pentru controlul civil al traficului aerian.

Avioane rusești, interceptate deasupra Mării Baltice de forțele aeriene italiene

O situaţie similară a avut loc în luna martie, atunci când forțele aeriene italiene  au interceptat avioane neidentificate care zburau deasupra apelor internaționale din Marea Baltică, iar două surse din domeniul apărării de la Roma le-au identificat ca fiind avioane rusești.

Cele două interceptări au fost efectuate joi și vineri dimineața de avioane italiene aflate la baza poloneză de la Malbork, ca parte a unei misiuni de poliție aeriană a NATO, se arată într-un comunicat, scrie Reuters, citat de Mediafax. 

După ce și-au încheiat activitatea, avioanele italiene s-au întors la baza poloneză, a adăugat forța aeriană, fără a oferi alte detalii.

Cele două surse din domeniul apărării au declarat că avioanele rusești au fost reperate de radare, dar nu au răspuns la semnalele radio și la cererile de comunicare.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close