Ejov a fost născut în Saint Petersburg, iar între 1915 şi 1917 a servit în armata rusă ţaristă. El s-a alăturat bolşevicilor pe 5 mai 1917 în Vitebsk, cu câteva luni înainte de Revoluţia din Octombrie. În timpul războiului civil rus, între 1919 şi 1921, a luptat în Armata Roşie. După februarie 1922, el a lucrat în sistemul politic, iar în 1934 a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist, anul următor devenind secretar al Comitetului Central.
Din februarie 1935 până în martie 1939 a fost de asemenea, preşedinte al Comisiei Centrale de Control.
În 1935, el a scris o lucrare în care a susţinut că opoziţia politică trebuie să ducă în cele din urmă la violenţă şi terorism. De aici a plecat prima parte a eliminării.
El a devenit Comisar al Poporului pentru Afaceri Interne, precum şi membru al prezidiului Comitetului Executiv Central, pe 26 septembrie 1936.
Înainte de Ejov, eliminarea a pornit de la superiorii lui, aproximativ jumătate din politicienii şi militarii sovietici fiind închişi sau împuşcaţi, împreună cu sute de alte mii de persoane, suspectate de lipsă de loialitate.
Ejov însuşi a căzut în dizgraţia lui Stalin şi pe 10 aprilie 1939, a fost arestat, fiind executat pe 4 februarie 1940.
În urma unui conflict între cei doi, comisarul a fost "şters" din imagine. Este una din practicile cunoscute în presa sovietică.
Cei care cădeau în dizgraţia lui Stalin erau îndepărtaţi (majoritatea erau ucişi) şi apoi erau atent scoşi din fotografiile iniţiale. Cel mai bun mod de a vedea ce oficialitate comunistă a dispărut din peisaj era să compari imagini de presă mai vechi, cu imagini mai noi, scrie
englishrussia.com.