Antena 3 CNN Externe Un an de la moartea fostului spion rus Litvinenko

Un an de la moartea fostului spion rus Litvinenko

Un an de la moartea fostului spion rus Litvinenko
23 Noi 2007   •   11:11

Vineri se împlineşte un an de la moartea fostului spion rus, Alexandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu, la Londra. Cu acest prilej, văduva sa şi omul de afaceri rus, Boris Berezovsky vor reciti în faţa spitalului unde a murit Litvinenko, ultima declaraţie a acestuia. În ciuda anchetei britanice, asasinul fostului spion nu a fost încă arestat. Potrivit acestei declaraţii, Litvinenko îl considera vinovat pe însuşi Vladimir Putin de otrăvirea lui cu poloniu. Asta pentru că fostul spion, stabilit de mai mult timp în Anglia, deschisese o anchetă privind moartea jurnalistei ruse, Anna Politovskaia, un critic înverşunat al Kremlinului. Moscova a respins aceste acuzaţii, iar serviciul rus de spionaj a negat că l-ar fi ucis pe fostul agent.

În urma anchetei deschise de britanici, un alt fost agent rus, Andrei Lugovoi este considerat responsabil direct de asasinarea lui Litvinenko. Scotland Yard a cerut anul acesta extrădarea din Rusia a lui Lugovoi, însă Kremlinul a respins cererea. Lucru care a cauzat o serie întreagă de conflicte diplomatice între cele două ţări.

În prezent, ancheta în privinţa morţii lui Litvinenko stagnează, iar presupusul lui asasin candidează pe 2 Decembrie la alegerile parlamentare din Rusia.

Mai mult, într-un discurs susţinut recent, el îl considera pe Litvinenko un "trădător", cu referire la suspiciunea potrivit căreia acesta ar fi fost la data uciderii sale angajatul serviciului britanic de informaţii externe - MI6.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close