Antena 3 CNN Externe Un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023: Israelul a oprit un baraj masiv de rachete din Gaza

Un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023: Israelul a oprit un baraj masiv de rachete din Gaza

lovitura Israel Liban
Operațiunile anti-Hezbollah lansate de Israel în Liban s-au soldat cu peste 2000 de morți și cu strămutarea a 1,2 milioane de oameni, conform autorităților de la Beirut. Sursă foto: Hepta
de Laurențiu Rădulescu    |    Adrian Iclozan    |    07 Oct 2024   •   08:49

Gruparea palestiniană Hamas plănuia să lanseze un baraj masiv de rachete asupra Israelului, luni dimineața, la un an de la atacul transfrontalier soldat cu 1.200 de morți pe teritoriul statului evreu și cu 251 de ostatici duși în Gaza, notează CNN.

Forțele de Apărare Israeliene, IDF, spun că au dejucat "o amenințare imediată", în urma identificării planului organizației teroriste.

Potrivit IDF, avioanele de vânătoare au lovit mai multe lansatoare de rachete și tuneluri din Gaza cu câteva momente înainte de ora 6:30 dimineața, când Hamas plănuia să lanseze operațiunea.

Urmare a intervenției armatei, gruparea palestiniană a reușit să trimită doar patru rachete în regiunea Sufa, dintre care trei au fost interceptate, iar a patra a aterizat într-o zonă deschisă.

Într-o operațiune separată, aviația israeliană a lovit în cursul nopții situri ale Hamas din centrul enclavei palestiniene, despre care afirmă că reprezentau o amenințare pentru forțele ce operează în zona coridorului Netzarim.

Ceremonii comemorative în Israel, la un an de la masacrul comis de Hamas--

O serie de comemorări și mitinguri au fost anunțate, luni, în Israel, pentru a comemora cel mai letal atac din istoria țării, în urma căruia statul evreu a lansat o operațiune masivă anti-Hamas în Gaza și, mai recent, o incursiune terestră anti-Hezbollah în Liban.

Un moment de reculegere, la care a participat președintele Isaac Herzog, a fost anunțat la ora 6:29, acesta fiind momentul în care a început atacul Hamas în kibuțul Reim, locația festivalului muzical Nova.

Numai aici, teroriștii au ucis aici cel puțin 370 de oameni.

Familiile victimelor au participat la memorial din Reim, iar alte sute de persoane au venit la reședința din Ierusalim a premierului Benjamin Netanyahu, unde s-au adunat rudele ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza.

Peste 2.000 de morți în Liban, după ce Israelul a început operațiunea de destructurare a grupării Hezbollah

"În urmă cu un an, comandouri ale Hamas reușeau în doar câteva ore să dea o lovitură dură civililor, armatei și serviciilor de informații din Israel. La un an de la acel moment, Israelul luptă pe mai multe fronturi cu grupările proxy susținute de Iran, țară care și-a propus distrugerea statului evreu.

Fronturile menționate de premierul Netanyahu sunt Gaza, administrată de Hamas, Cisiordania, unde Hamas și-a infiltrat mulți agenți, sudul Libanului, unde IDF încearcă destructurarea Hezbollah, Yemenul, de unde rebelii Houthi lansează rachete asupra Israelului, și Irak și Siria, unde operează alte grupări pro-iraniene.

Doar în ultima lună, Israelul a lansat pe frontul din Liban 9.000 de atacuri anti-Hezbollah, iar gruparea militantă șiită a lansat, la rândul său, 1.500 de atacuri împotriva teritoriilor israeliene.

În Liban, raidurile israeliene din ultimele săptămâni au făcut peste 2.000 de morți, au rănit aproape 10.000 de oameni și au provocat strămutarea a 1,2 milioane de persoane, conform autorităților de la Beirut.

În Gaza, bilanțul anunțat de autoritățile Hamas la un an de război este de aproximativ 42.000 de decese.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close