Antena 3 CNN Externe Un afiş electoral rasist provoacă scandal în Elveţia

Un afiş electoral rasist provoacă scandal în Elveţia

Un afiş electoral rasist provoacă scandal în Elveţia
05 Sep 2007   •   08:36

Afişul electoral al unui partid de dreapta provoacă indignare în Elveţia. Acesta cheamă la "îndepărtarea oilor negre" şi multe voci îl acuză de rasism, mai ales că partidul respectiv promovează expulzarea imigranţilor cu familii cu tot. Partidul Poporului Elveţian face parte din coaliţia guvernamentală şi deţine Ministerul Justiţiei. Partidul, de orientare naţionalistă, propune ca străinii care încalcă legea să fie expulzaţi imediat, şi nu singuri, ci împreună cu toată familia, chiar dacă aceasta nu are nici o vină. Propunerea a încins spiritele, deoarece aproape 20% dintre locuitorii Elveţiei sunt străini. Afişul care susţine campania partidului este catalogat drept o incitare la rasism şi intoleranţă.

Liderii partidului se apără susţinând că expresia "oaia neagră" nu are conotaţii rasiste. ?Este o zicătoare folosită de multă vreme, "oaia neagră", care înseamnă oameni sau incidente care ne deranjează şi de care vrem să scăpăm, dar nu are nimic de-a face cu albul şi negrul în context rasist,? a spus liderul partidului.

Legea expulzărilor, dorită de Partidul Poporului, ar încălca mai multe acorduri internaţionale. Partidul strânge totuşi semnături pentru un referendum asupra legii, dar se gândeşte mai ales la alegerile parlamentare de la 21 octombrie. Iar strategia sa provocatoare pare să aibă succes: sondajele îl plasează în frunte, cu trei puncte înaintea celui de-al doilea partid.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close