Antena 3 CNN Externe Un acord, privind tranzitul de gaze prin Ucraina, ar putea fi semnat sâmbătă seară

Un acord, privind tranzitul de gaze prin Ucraina, ar putea fi semnat sâmbătă seară

2 minute de citit Publicat la 18:35 17 Ian 2009 Modificat la 18:35 17 Ian 2009
Un acord, privind tranzitul de gaze prin Ucraina, ar putea fi semnat sâmbătă seară
Oficialii companiei Gazprom speră să poată semna un acord cu Ucraina chiar sâmbătă seară. La încheierea summitului, care a avut loc sâmbătă la Moscova, preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat că doreşte ca livrările de gaze prin Ucraina să fie reluate ?în zilele imediat următoare?. El a adăugat că negocierile cu Ucraina vor continua.
Premierul rus Vladimir Putin a avut o întrevedere pe tema crizei gazelor cu omologul său ucrainean Iulia Timoşenko. Întâlnirea a avut loc la sediul guvernului de la Moscova, în ciuda faptului că oficialii ucraineni au spus că nu este normal ca un astfel de eveniment să aibă loc în Rusia. După discuţii, Putin şi Timoşenko au părăsit sediul Executivului pentru a merge la reuniunea de la Kremlin, unde au discutat şi cu liderii europeni chemaţi la iniţiativa preşedintelui Dmitri Medvedev.
Liderul rus s-a exprimat, înainte de summit, în favoarea creării unui ?mecanism internaţional? permanent pentru a împiedica o altă criză a gazelor între Rusia şi Ucraina. Deşi oficialii nu au dat declaraţii, compania de stat Gazprom a anunţat că se aşteaptă ca un contract cu Ucraina privind tranzitul gazelor să fie semnat chiar în cursul acestei zile.
Înaintea summitului din capitala rusă, Vladimir Putin s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, în timpul unei vizite de lucru la Berlin. Germania este cel mai mare client al gigantului energetic rusesc Gazprom. În urma discuţiilor, premierul rus a dat asigurări că Rusia şi Europa au ajuns la o serie de înţelegeri care ar putea debloca tranzitul gazelor ruseşti. Este vorba de câteva companii energetice europene care şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unui consorţiu.
Cu toate acestea, oficialul rus nu a uitat să reamintească faptul că ucrainenii sunt de vină pentru criza gazului. ?Este vorba de o responsabilitate comună. Dar, cu toate acestea, Uniunea Europeană pune Rusia şi Ucraina pe picior de egalitate, ceea ce, de fapt, înseamnă susţinerea Ucrainei pentru că ei şi-au încălcat obligaţiile contractuale privind tranzitul de gaz?, a spus Putin.
Cancelarul german a avertizat că, în cazul în care criza gazului nu va fi rezolvată, credibilitatea autorităţilor de la Moscova va avea de suferit: ?Am discutat şi cu Ucraina pentru a ne da seama cine este responsabil cu furnizarea gazului tehnic. Cu toate acestea, am mai spus de atâtea ori că este şi în interesul Gazprom şi al Rusiei să reia livrările cât mai repede pentru că, altfel, încrederea acordată lor va avea de suferit. Cred că, în acest caz, Uniunea Europeană acţionează foarte coerent.?
Livrările de gaz rusesc către consumatorii europeni au fost oprite în 7 ianuarie, după ce Rusia a acuzat Ucraina că fură din conductele care îi tranzitează teritoriul.
Antena 3

×
x close