„Ultimul dintre marii capi a căzut. Aceasta este probabil cea mai importantă captură din perioada recentă”, a declarat preşedintele columbian Juan Manuel Santos la televiziunea naţională.
„Barrera a fost cel mai căutat lord din ultima vreme. El şi-a petrecut ultimii 20 de ani făcând lucruri rele pentru Columbia şi pentru lume în general: toate tipurile de alianţe infracţionale perverse cu grupări paramilitare şi cu grupul marxist FARC”, a mai spus Santos, citat de Reuters
Preşedintele Columbiei a adăugat că la operaţiunea de capturare a traficantului CIA şi MI6 au oferit un ajutor important şi a mulţumit guvernului din Venezuela pentru colaborare.
Barrera, despre care se crede că trimis peste 900 de tone de cocaină în Statele Unite şi Europa, a fost prins în oraşul venezuelan San Cristobal.
Arestarea lui "El Loco" a fost confirmată pe Twitter şi de Tareck El Aissami, ministrul de Interne din Venezuela, care consideră acţiunea drept o „lovitură majoră” pentru ţara sa, adăugând că „operaţiunea a fost inteligent condusă de autorităţile venezuelene”, fără a menţiona vreo implicare extrenă.
De cealaltă parte, Juan Manuel Santos a declarat că întreaga operaţiune a fost condusă de la Washington, iar generalul Jose Leon Riano, şeful poliţiei din Columbia, a ajutat direct din capitala Statelor Unite.
De la Washington, Leon Riano a spus că autorităţile l-au urmărit pe Barrera timp de patru luni înainte de a-l aresta şi a precizat că operaţiunea a fost orchestrată din SUA deoarece necesita suport tehnic special.
Statele Unite au pus o recompensă de 5 milioane de dolari, iar Columbia una de 2,7 milioane de dolari pe capul lui Barrera.
Cu toate acestea, problemele Columbiei în ceea ce priveşte traficul de droguri sunt departe de a se fi sfârşit.
În 2011, ţara sud-americană a continuat să fie principala producătoare mondială de cocaină, conform unui raport al Naţiunilor Unite, deşi este de aşteptat ca Peru să depăşească în curând Columbia.
De asemenea, tot anul trecut, 252 din cele 1632 de crime din Bogota, adică un procent de 15,4%, au avut legătură cu drogurile.