Antena 3 CNN Externe Ultimii 3 urşi dansatori din Europa - eliberaţi

Ultimii 3 urşi dansatori din Europa - eliberaţi

Ultimii 3 urşi dansatori din Europa - eliberaţi
18 Iun 2007   •   19:21
(VIDEO) Ultimii trei urşi dansatori din Europa au fost eliberaţi. După ani buni de negocieri, urşii au fost cumpăraţi de o fundaţie pentru protecţia animalelor de la o familie de rromi din Bulgaria. Cu belciuge în nas şi ţinuţi doar cu zahăr şi cu băutură, animalele erau obligate să danseze pe litoral pentru a le asigura rromilor o sursă de venit. Mishu, Svetla şi Mima sunt urşi bruni care n-au văzut niciodată pădurea. Au trăit legaţi ca nişte câini, alături de o familie de rromi din Razgrad. Urşii au fost învăţaţi de mici să danseze pe plită încinsă. Li s-au pus belciuge în nas ca să poată fi controlaţi şi le-au fost tăiate unghiile. Făceau spectacol pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, în centrul Sofiei sau chiar în tramvai. O tradiţie barbară care durează de mai bine de 500 de ani.

Urşii nu au hibernat niciodată, pentru că nu au fost lăsaţi. Familia care i-a torturat creşte urşi de 7 generaţii. O familie cu care reprezentanţi ai fundaţiilor Vier Photen şi Brigitte Bardot au negociat încă din anul 2000. Rromii au renunţat doar după ce au primit 15.000 de euro pentru cele trei animale. Legislaţia nu le permite autorităţilor să-i ia cu forţa.

După 8 ore, urşii au ajuns la Belitsa, acolo unde există un parc al urşilor dansatori recuperaţi de la rromii din Bulgaria. Animalele au fost tranchilizate imediat pentru a li se face un control medical riguros, iar a doua zi Mishu, Mima şi Svetla au fost lăsaţi liberi alături de alţi 20 de urşi. Un spaţiu de 120.000 de metri pătraţi doar pentru ei.

IMAGINI DURE:

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close