UPDATE 20.40 - Flota rusă din Marea Neagră a negat informaţiile conform cărora ar fi dat un ultimatum unităţilor militare ucrainene din Crimeea până marţi dimineaţă, la ora locală 05:00 (03:00 GMT), pentru a se preda, transmit
Reuters şi
EFE, citând agenţia rusă de presă
Interfax.
"Informaţiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.
Baza Flotei militare ruse din Marea Neagră se află în portul Sevastopol (Crimeea) și Moscova deține controlul efectiv asupra întregii peninsule Crimeea, care face parte din Ucraina.
Ştire iniţială 18.00Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării, citate de către agenţia
Interfax-Ukraine, informează
BBC şi
Mediafax.
"Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din Crimeea", sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.
Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.
Potrivit unui corespondent BBC la Moscova, Richard Galpin, purtători de cuvânt militari ruşi nu oferă, în prezent, nicio informaţie despre acest ultimatum.
"Nu este surprinzător. Dacă ameninţarea a fost adresată, militarii (ruşi) nu sunt susceptibili să spună ceva în acest stadiu", potrivit corespondentului. Însă Biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea a confirmat pentru BBC ultimatumul adresat de către Flota rusă la Marea Neagră. Pe de altă parte, postul de televiziune BBC a primit o imagine în care preşedintele rus Vladimir apare coborând dintr-o aeronavă pe aerodromul de la Kirilovski, în vestul Rusiei, pentru a asista la exerciţii militare în desfăşurare în regiune.
De asemenea, un expert în domeniul securităţii internaţionale, Ian Brzezinski, afirmă că o mobilizare a forţei de intervenţie rapidă a NATO se află printre patru opţiuni pe care Alianţa Nord-Atlantică este necesar să le ia în considerare în vederea consolidării securităţii ucrainene, într-un material adresat Consiliului Nord-Atlantic, organul de conducere al Alianţei. O asemenea evoluţie implică trimiterea de nave NATO la Marea Neagră.