Nord-coreenii au vorbit din nou de un iminent "război termo-nuclear", în timp ce Casa Albă tratează ameninţările doar ca o "retorică inutilă".
Secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki Moon, atrage atenţia că situaţia poate deveni, în orice moment, incontrolabilă.
Organismele de propagandă de la Phenian i-au invitat din nou pe toţi străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara, pentru că "peninsula coreeană se îndreaptă spre un război termo-nuclear".
Nord-coreenii au instalat pe rampele de lansare două rachete care pot lovi Coreea de Sud, Japonia, dar şi baza americană de pe insula Guam.
În replică, baterii de rachete Patriot au fost desfăşurate în puncte strategice sud-coreene, dar şi în centrul capitalei nipone, Tokyo.
Americanii speră că nord-coreenii se vor limita, ca şi în alte rânduri, doar la vorbe. Marina americană dă asigurări că poate intercepta rachetele lansate din Coreea de Nord, dar nu o va face decât dacă acestea ar ameninţa, într-adevăr, Statele Unite sau aliaţii lor.
Analiştii militari nu au indicii clare că regimul nord-coreean şi-ar pregăti armata pentru război. Ei cred că ameninţările ar putea face parte dintr-o strategie de întărire a poziţiei lui Kim Jong Un, tânărul lider nord-coreean, ajuns la putere după decesul tatălui său.
Cu toate acestea, vecinii Coreii de Nord se pregătesc pentru un eventual război. Japonia a amplasat baterii de rachete Patriot în puncte strategice din arhipelagul nipon, dar şi în centrul capitalei Tokyo, de teama unui atac nuclear.
Pe fondul tensiunilor, oraşul japonez Yokohama a anunţat un tir de rachetă dinspre Coreea de Nord într-un mesaj postat pe Twitter.
Câteva momente mai târziu însă, autorităţile şi-au cerut scuze pentru mesajul eronat. Cel mai important punct de frontieră dintre China şi Coreea de Nord a fost închis pentru turişti.
Autorităţile nord-coreene i-au mai avertizat şi cu alte ocazii pe diplomaţi de iminenţa unui război. În 1968, ambasadorul român din Coreea de Nord informa Bucureştiul că situaţia din Peninsulă tensionată. Nivelul încordării era comparabil cu cel de astăzi.
Nu e prima oară când Phenianul avertizează ambasadele străine asupra unui atac american. În 1968, după sechestrarea navei americane USS Pueblo, nord-coreenii sfătuiau misiunile diplomatice ale ţărilor socialiste să construiască adăposturi pentru cetăţenii străini. Acest lucru reiese dintr-o serie de telegrame trimise Bucureştiului de către misiunea diplomatică a României din Phenian.
"Pe 26 februarie, la o întâlnire cu ministrul nord-coreean de Externe, am primit o prezentare cuprinzătoare din care reieşea faptul că situaţia din Coreea de Nord a devenit extrem de tensionată, iar izbucnirea unui război este iminentă. (...) Şeful Sectorului de Construcţii i-a comunicat lui A. Lazăr faptul că toate misiunile diplomatice din Phenian sunt încurajate să construiască adăposturi anti-aeriene, în cazul în care nu au deja unul, pentru a-i proteja pe cetăţenii străini de atacuri", spune ambasadorul României la Phenian.