Mesajul, adresat liderului libian, Muammar Gaddafi, îl avertizează că o încetare a focului trebuie pusă în aplicare imediat. "În cazul în care Gaddafi nu se conformează rezoluţiei 1.973, comunitatea internaţională îl va face să suporte consecinţele şi punerea în aplicare a rezoluţiei va fi impusă prin mijloace militare", afirmă textul.
Franţa urmează să decidă, sâmbătă, în cadrul unui summit internaţional, acţiunile ce vor urma în Libia. În acelaşi context, ministrul francez de Externe, Alain Jupee, a declarat că "totul este pregătit", referindu-se la pregătirea trupelor care vor interveni în Libia. "Repet, totul este pregătit. Nu pot să vă ofer un calendar mai precis", a conchis oficialul.
Update 19:00 - Ungaria, Bulgaria, Cehia, Austria şi Slovacia au anunţat că nu participă la operaţiunea armată din Libia, deşi susţin decizia luată de Consiliul de Securitate al ONU.
Update 15.05: Libia a anunţat că va opri toate operaţiunile militare, în urma rezoluţiei votate de Consiliul de Securitate al ONU joi seara, a precizat ministrul libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, în cadrul unei conferinţe de presă, citate de AFP.
Comandantul rebelilor libieni, Khalifa Heftir, a declarat că armistiţiul anunţat de liderul libian, Muammar Gaddafi, este un “bluf”, conform AFP.
“Armistiţiul nu este important pentru noi, Gaddafi blufează” a declarat Heftir, într-o conferinţă de presă.
Update 13.40: Gaddafi promite "infernul" celor care vor ataca Libia. Preşedintele Nicolas Sarkozy a convocat o şedinţă la care participă mai mulţi şefi de stat major. Anglia a mobilizat avioanele de război pentru a fi pregătite de o intervenţie în Libia.
Update 10.15: Oficiali francezi: atacurile armate împotriva lui Gaddafi vor avea loc extrem de rapid.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Gaddafi, deschizând calea unor raiduri aeriene în Libia, potrivit Mediafax.
Decizia autorizează adoptarea "tuturor măsurilor necesare" pentru a proteja civilii şi pentru a impune armatei libiene să înceteze focul, inclusiv raiduri aeriene. Textul precizează însă că nu se pune problema unei ocupaţii millitare.
În acelaşi timp rezoluţia prevede o zonă de interdicţie aeriană pentru a împiedica aviaţia colonelului Muammar Gaddafi să bombardeze opozanţii.
"Această rezoluţie traduce o atitudine agresivă a comunităţii internaţionale, care ameninţă unitatea Libiei şi stabilitatea sa", a precizat ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, denunţând un "complot" al comunităţii internaţionale şi "voinţa unor ţări ca Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite de a diviza ţara". Acesta consideră că anunţul dă frâu liber oamenilor să se omoare între ei.
Statele membre au aprobat măsura cu zece voturi din 15 posibile. Cinci state s-au abţinut de la vot, pentru că „întrebările lor nu au găsit răspuns”.
Cei cinci membri ONU care s-au abţinut sunt Rusia, China, India, Brazilia şi Germania.
Deşi rezoluţia nu este foarte clară asupra măsurilor care pot fi luate în acest caz, un lucru este sigur: statele ONU pot interveni înarmate în Libia.