Antena 3 CNN Externe UE vrea să hotărască soarta Kosovo

UE vrea să hotărască soarta Kosovo

UE vrea să hotărască soarta Kosovo
19 Sep 2007   •   14:21

Uniunea Europeană vrea să decidă în mod legitim statutul final al provinciei Kosovo. Potrivit Bruxellesului, problema este una europeană şi nu trebuie decisă de Rusia sau de Statele Unite. Surse oficiale avertizează însă că implicarea Uniunii în acest demers ar putea duce la crearea unui precendent periculos. Recunoaşterea independenţei unui stat fără acordul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ar putea crea tensiuni în reglementarea situaţiei altor regiuni separatiste din Europa.

Uniunea Europeană a ajuns în centrul dezbaterilor, în urma rolului jucat de Rusia şi de Statele Unite în aceastã problemã. Moscova ameninţă cu exercitarea dreptului de veto în cazul unei rezoluţii care ar acorda independenţă provinciei Kosovo fără acordul Serbiei. În acelaşi timp, Washington pledează pentru recunoaşterea unei independenţe declarate unilateral de către albanezii din provincie. În consecinţă, blocul european pregăteşte terenul pentru a hotărî în mod legitim statutul provinciei. Preşedinţia portugheză a Uniunii Europene şi reprezentanţii Uniunii pe probleme de politică externă au subliniat că problema este de interes european. Liderii din cadrul Uniunii vor o soluţie negociată între Guvernul de la Belgrad şi albanezii din Kosovo, susţinută de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

O troika internaţională de mediatori încearcă să obţină un acord între cele două părţi până la 10 decembrie. Potrivit unor surse oficiale, există însă şanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple. Încercarea de a transforma Uniunea într-o sursă alternativă de legitimitate în ceea ce priveşte statutul final al provinciei ar ridica însă o serie de probleme. Nu toate statele Uniunii sunt pregătite să recunoască suveranitatea provinciei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close