Liderii Uniunii au stabilit că blocul comunitar îşi va asuma responsabilitatea pentru a găsi o soluţie la situaţia din Kosovo. Ei au precizat însă că o decizie privind viitorul statut al provinciei sârbeşti se va lua luna viitoare. România şi Cipru nu vor recunoaşte o independenţă unilaterală a Kosovo. În schimb, preşedintele francez, Nicholas Sarkozy a dat de înţeles Serbiei că are un viitor în Uniunea Europeană dacă va respecta drepturile omului şi independenţa Kosovo.
Despre discuţiile privind situaţia din provincie s-a declarat mulţumit şi premierul român. Călin Popescu Tăriceanu s-a referit şi la noul Tratat al Uniunii Europene, cel semnat la Lisabona şi a precizat că România se va număra printre primele ţări care îl vor ratifica.
La summit s-a discutat şi despre muncitorii extracomunitari. S-a decis crearea unui program pilot, pentru absorbţia forţei de muncă din ţările din afara Uniunii, în special Moldova şi Insulele Capului Verde. Reuniunea marchează finalul de mandat al Portugaliei la preşedinţia rotativă a Consiliului.
Pe de altă parte, Serbia respinge oferta de a fi primită mai repede în Uniunea Europeană, dacă va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo. Premierul sârb Voislav Koştuniţa a calificat drept ?deosebit de jignitoare? această propunere care, de altfel, nici nu a fost formulată oficial la summitul Uniunii de la Bruxelles.
Guvernul sârb nu va recurge, totuşi, la forţă dacă albanezii din Kosovo proclamă independenţa. Aşa susţine ministrul german al apărării, care a primit asigurări în acest sens de la omologul său sârb.
Antena 3