Antena 3 CNN Externe UE va relua negocierile cu Turcia

UE va relua negocierile cu Turcia

UE va relua negocierile cu Turcia
22 Mar 2007   •   19:52

Uniunea Europeană va relua joi, 29 martie, negocierile cu Turcia, relatează cotidianul francez ?Le Monde?. Aceasta va fi prima întâlnire a negociatorilor celor două părţi după ce Bruxelles-ul a decis, în decembrie anul trecut, să suspende dialogul cu Ankara pentru 8 din cele 35 de negociere, din cauza refuzului autorităţilor turce de a permite intrarea navelor şi aeronavelor cipriote în porturile şi aeroporturile turceşti, încălcând astfel acordul de uniune vamală încheiat cu UE.

Până când Ankara se va conforma obligaţiilor asumate prin semnarea acestui acord, Cei 27 au fost de acord să deschidă şi alte capitole de negociere cu Ankara, care, însă, nu vor putea fi închise. Înainte ca UE să suspende negocierile, Turcia a închis un singur capitol, cel referitor la ştiinţă şi cercetare. Discuţiile de săptămâna viitoare se vor concentra asupra capitolului consacrat întreprinderilor şi politicii industriale. Turcia speră ca până la sfârşitul preşedinţiei germane a UE, la 30 iunie, să poată deschide încă trei capitole, şi control financiar.

Pe de altă parte, liderul principalului partid de opoziţie al ţării crede că Turcia ar trebui să fie capabilă să vadă realitatea şi să recunoască faptul că nu va adera niciodată la Uniunea Europeană. Deniz Baykal, liderul Partidului Republican al Poporului, a precizat că Turcia îşi construieşte politica europeană pe baza unor ?speranţe deşarte, pe o iluzie?.

Săptămâna viitoare vor continua şi negocierile cu Croaţia, care vor viza la reuniunea din 29 martie capitolul referitor la proprietate intelectuală. Principalele probleme ale Croaţiei sunt legate de reforma justiţiei, despre care Comisia Europeană spune că nu se desfăşoară într-un ritm suficient de rapid.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close