Antena 3 CNN Externe Cum îl pedepsește Bruxelles-ul pe Viktor Orban pentru vizita la Putin. Miniștrii de externe ai UE refuză să meargă la Budapesta

Cum îl pedepsește Bruxelles-ul pe Viktor Orban pentru vizita la Putin. Miniștrii de externe ai UE refuză să meargă la Budapesta

viktor orban vladimir putin getty
După preluarea președinției UE de către Ungaria, Viktor Orban s-a dus la Putin. Sursă foto: Getty Images
16 Iul 2024   •   07:00

Din ce în ce mai exasperată de obstrucționarea politicii externe a UE de către Viktor Orbán, Bruxelles-ul a decis să facă un pas fără precedent și să boicoteze summitul pentru afaceri externe al Ungariei de luna viitoare. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene urmează să ”șunteze” Ungaria organizându-și propriul summit pentru afaceri externe în august, în loc să călătorească la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orbán, scrie Politico.

Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, intenționează să găzduiască un summit pentru afaceri externe la Budapesta în perioada 28-29 august - o oportunitate primordială pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului european și pentru ministrul său de externe Péter. Szijjártó să stea în lumina reflectoarelor.

Dar după ce Orbán a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și a plecat la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin  și apoi cu Xi Jinping, vizite pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce privește ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orbán.

Șeful politicii externe al UE îi va convoca pe miniștri la un consiliu „formal” pentru afaceri externe în același timp cu summitul lui Orbán, susțin trei diplomați UE, sub rezerva anonimatului.

Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze trollingul Ungariei.

„Dacă există un consiliu formal pentru afaceri externe, organizat de înaltul reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a spus unul dintre diplomați.

Un altul a adăugat că, boicotând întâlnirea de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe au vrut să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Chiar înainte de războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre UE și Ungaria creșteau deja de ani de zile. Sub Orbán, țara a regresat în privința normelor democratice și a statului de drept, precum și a perturbat buna funcționare a UE prin blocarea adoptării legilor sau a finanțării pentru a obține concesii în domenii care nu au legătură.

Miniștrii altor țări din UE au fost dispuși să arate Ungariei răceală. La prima ședință a președinției Ungariei, găzduită la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, s-au prezentat doar șapte miniștri din alte țări . Nici un comisar nu a participat.

Boicotarea a ceea ce se presupune a fi un eveniment major pentru țara care deține președinția UE este menită să mai reducă din vântul din pânzele lui Orbán.

Planul a fost deja discutat informal cu mai multe țări UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close