Antena 3 CNN Externe UE: Teste comune de limbi străine pentru elevi

UE: Teste comune de limbi străine pentru elevi

UE: Teste comune de limbi străine pentru elevi
16 Apr 2007   •   11:12

Elevii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, din ţările membre UE, vor fi supuşi unor teste pentru verificarea cunoştinţelor de limbă străină. Comisia Europeana a anunţat, vineri, că va cere statelor elaborarea unui test comun pentru limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană. Aceasta decizie vine ca parte a eforturilor Uniunii de a promova multilingvismul. Între 4.000 şi 5.000 de elevi din fiecare stat UE vor fi supuşi unor teste de limbă începând din 2009.

Surprinzător, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu cunoaşte această iniţiativă. În România există 1,3 milioane de elevi care învaţă limba engleză şi 1,2 milioane de elevi învaţă franceză. Numai 120.000 de elevi, studiază ca prima limbă germana, rusa, spaniola, italiana, greaca şi portugheza. Doar 50 de şcolari studiază japoneza şi norvegiana.

La absolvirea liceului, doar elevii din clasele de limbi străine pot să-şi ia atestatul de limbă, care are recunoaştere naţională. Pentru obţinerea unei burse în străinătate sau a unui loc de muncă bine plătit e nevoie de atestate internaţionale pentru care tinerii trebuie să apeleze la instituţii acreditate.

Citiţi articolul complet în Cotidianul

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close