Mai multe state UE consideră că, în cazul prizonierilor de la Guantanamo, nicio decizie nu poate fi luată fără coordonarea între guvernele europene. Şi asta cu atât mai mult cu cât orice prizonier primit în Europa ar putea ajunge, la un moment dat, să circule în spaţiul Schengen fără controale la frontiere. Astel că, la Bruxelles, miniştrii de externe din UE nu au ajuns la nicio concluzie clară privind soarta deţinuţilor de la Guantanamo.
"Franţa s-a pronunţat clar că odată ce situaţia juridică va fi limpede, fiecare caz în parte va fi analizat. Nu am luat nici o decizie încă, trebuie să discutăm condiţiile." a declarat ministrul de Externe francez.
Oficialii europeni consideră însă că iniţiativa preşedintelul american de a închide centrul de detenţie trebuie susţinută.
Portugalia, Spania şi Franţa au anunţat că au în vedere primirea unor prizonieri de la Guantanamo, dar că vor analiza fiecare caz în parte cu atenţie. Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda nu sunt însă dispuse să primească prizonieri. Potrivit Le Figaro, România şi Polonia sunt ţările cel mai puţin dispuse să găzduiască deţinuţi de la Guantanamo. Subiectul trezeşte controverse puternice în UE.
O delegaţie a UE se va afla în SUA săptămânile următoare, pentru a încerca obţinerea unui acord în problema deţinuţilor de la Guantanamo.
Antena 3