Măsura va fi valabilă timp de un an.
"Pentru a saluta şi a încuraja procesul de reforme" din Myanmar, UE "va suspenda măsurile restrictive impuse Guvernului, cu excepţia embargoului asupra armelor, care va fi menţinut", subliniază o declaraţie adoptată de miniştri.
UE va urmări îndeaproape situaţia din teren şi "va răspunde în mod pozitiv la reformele în curs", precizează textul, subliniind că UE "continuă să aştepte eliberarea necondiţionată a deţinuţilor politici încă reţinuţi şi ridicarea tuturor restricţiilor impuse celor deja eliberaţi".
De asemenea, Uniunea Europeană cere şi încetarea conflictelor etnice şi ameliorarea condiţiilor de acces la ajutor umanitar.
Uniunea "vrea să intre într-o cooperare activă cu Myanmarul", reluând ajutorul pentru dezvoltare.
Sancţiunile europene erau valabile până la sfârşitul lunii. Ele includ interdicţii de călătorie şi blocarea unor averi vizând 491 de persoane, interdicţii care au fost suspendate deja, parţial, la începutul anului. De asemenea, aproximativ 59 de societăţi şi organizaţii erau vizate de măsuri de blocare a unor bunuri.
În plus, restricţii de tip comercial şi restricţii în domeniul investiţiilor vizau peste 800 de întreprinderi, active în special în domeniul industriei lemnului, mineritului şi comerţului cu pietre preţioase. Totodată, 52 de întreprinderi aflate sub controlul juntei militare făceau obiectul unor restricţii în materie de investiţii.
"Toate aceste sancţiuni vor fi suspendate, cu excepţia unui embargou asupra armelor şi materialelor ce pot servi în scopul reprimării", a precizat un diplomat, potrivit Mediafax.