Un "DA" irlandez ar duce, practic, la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi, implicit, la reformarea instituţiilor europene. Autorităţile de la Dublin s-au angajat să organizeze o nouă consultare populară în cel mult un an, însă pun mai multe condiţii. Un oficial spaniol a explicat care sunt câteva dintre ele.
"În primul rând, vor un comisar european, menţinerea situaţiei de acum, când fiecare ţară are un comisar. Apoi, garanţii că neutralitatea Irlandei nu va fi afectată de tratatul de la Lisabona şi mai au probleme precum cele fiscale sau problema avorturilor." a spus Diego Lopez, secretar de stat pentru afaceri europene.
Un alt subiect intens disputat a fost acordul climatic. Preşedintele Parlamentului European, i-a îndemnat pe şefii de stat şi de guvern să ajungă la un compromis. Totul astfel încât Uniunea să îşi menţină rolul de lider în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice fără ca industria europeană să aibă de suferit.
O altă propunere, avansată de Franţa, vizează creşterea numărului de europarlamentari. Numărul ar urma să crească cu 18 de la începutul lui 2010, dar numai dacă Irlanda ratifică până la finele anului viitor Tratatul de la Lisabona.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine în acest semestru preşedinţia UE, speră că se va ajunge la un acord în ciuda divergenţelor.
"Trebuie să ajungem la o înţelegere. Nu există alternativă, suntem aici ca să ajungem la un acord şi voi face tot ce-mi stă în putere să mă îi împac pe cei care au viziuni diferite. Continentul european nu îşi permite să fie divizat." a declarat Sarkozy.
La summitul de la Bruxelles participă lideri ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Evenimentul se va încheia vineri şi este ultimul summit al preşedinţiei franceze a Uniunii Europene.
Antena 3