Antena 3 CNN Externe UE şi BCE pregătesc un plan de urgenţă pentru consecinţele ieşirii Greciei din zona euro

UE şi BCE pregătesc un plan de urgenţă pentru consecinţele ieşirii Greciei din zona euro

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 15:50 18 Mai 2012 Modificat la 15:50 18 Mai 2012
UE şi BCE pregătesc un plan de urgenţă pentru consecinţele ieşirii Greciei din zona euro
Foto: thedailybeast.com
Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană lucrează la un scenariu de urgenţă pentru situaţia în care Grecia va trebui să părăsească zona euro, a declarat, vineri, comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht.

Este pentru prima dată când un oficial al UE a confirmat existenţa unor măsuri în cazul în care Grecia va ieşi din zona euro. În ultimul timp s-au înmulţit speculaţiile privind existenţa unui astfel de plan, dar existenţa lui nu a fost confirmată.

"În urmă cu un an şi jumătate ar fi putut exista pericolul unui efect de domino. Dar astăzi există, la Comisia Europeană şi la Banca Centrală Europeană, servicii care lucrează la scenarii de urgenţă, în caz că Grecia nu va reuşi să rămână în zona euro", a declarat Karel De Gucht, potrivit Reuters.

Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, le-a cerut liderilor Greciei să-şi arate determinarea de a menţine ţara în zona euro prin respectarea angajamentelor asumate în schimbul pachetului de asistenţă financiară acordat de FMI şi UE.

Totuşi, Lagarde a avertizat că, indiferent în ce condiţii Greciei ar fi scoasă în afara blocului monetar, va fi un proces "extrem de costisitor şi dificil, şi nu numai pentru Grecia".

Şi Banca Mondială a apreciat că actuala criză s-ar putea extinde dincolo de frontierele Greciei, către economiile mai mari din zona euro care se confruntă cu probleme. BCE şi-a redus nivelul lichidităţilor acordate unor bănci elene, deoarece Grecia a oprit recapitalizarea sistemului său bancar.

Aceasta înseamnă că băncile nu mai pot oferi active ca garanţii pentru împrumuturile de la BCE şi vor trebui să solicite Băncii Greciei finanţare de urgenţă, mai costisitoare. Încă nu se ştie care sunt băncile afectate de decizia BCE.

Grecia a numit joi un guvern interimar format din 16 miniştri, în majoritatea lor înalţi funcţionari şi profesori universitari, a cărui misiune va fi pregătirea noilor alegeri anticipate de la 17 iunie, a anunţat noul prim-ministru, Panayotis Pikramenos.

Pe 17 iunie, grecii vor reveni la urne, pentru un scrutin considerat de mare risc în contextul derutei economice din ţară şi al previziunilor care dau drept favorită stânga radicală Syriza, care se opune măsurilor de austeritate stabilite cu creditorii internaţionali şi rămânerii Greciei în zona euro.

Este o nouă rundă de alegeri anticipate, după ce scrutinul din 6 mai nu a dat coaliţie de guvernare. Scorurile ridicate obţinute de formaţiuni politice care se opun măsurilor de austeritate convenite cu UE, FMI şi BCE au împiedicat formarea unui guvern.

Paralizia politică din Grecia a provocat şi un început de panică bancară, populaţia retrăgând din conturi circa 700 milioane de euro doar în cursul zilei de luni.







×
Etichete: Grecia consecinte bce UE
x close