Uniunea Europeană a reafirmat angajamentul său de a integra state din Balcanii de vest, respingând temerile de o anumită oboseală a lărgirii sau dubii despre stabilitatea regiunii.
În schimb, a cerut un angajament din partea statelor balcanice că vor efectua reformele acceptate pentru a se alătura UE.
Comentariile au fost făcute în timpul uneo conferinţe la Sarajevo, ce a unit oficiali din UE cu statele din regiune.
În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul spaniol de externe, Miguel Angel Moratinos, arăta că UE şi Balcanii de vest au acceptat ?un nou acord- un acord pentru viitor, viitor pentru speranţă, un viitor pentru pace şi deplină integrare în UE.
Moratinos, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a descris rezultatele conferinţei cu două cuvinte: ?extindere" şi "responsabilitate.?
"Ultimele şase luni din Balcanii de vest au fost- să fim sinceri- cele mai paşnice, productive şi pline de speranţă din istoria recentă".
Moratinos arăta că UE va continua să lucreze pentru avansarea proceselor de accedere cu statele din regiune.
În acelaşi timp, ţările în cauză au promis să consolideze reformele politice şi economice, dar şi cooperarea regională pentru a îndeplini condiţiile pentru aderarea la UE.
"Comunitatea internaţională, Uniunea Europeană, a făcut promisiuni şi şi-a îndeplinit misiunea sa. Acum, este rândul prietenilor noştri din Bosnia, din Balcanii de vest să îşi îndeplinească partea."
Comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele, a calificat Balcanii de vest ca fiind "prioritatea de top" pentru politica externă a blocului.
Din fostele republici yugoslave, doar Slovenia, s-a alăturat UE, în timp ce vecinii săi sudici sunt în diferite stagii ale procesului de accedere.
Înaintea conferinţei, ministrul sârb de externe Vuk Jeremic declara că ţara sa se aşteaptă ca UE să trimită ?un mesaj clar? că integrarea europeană ?nu trebuie oprită."
Antena3.ro