Antena 3 CNN Externe UE. Reţetele tradiţionale româneşti protejate

UE. Reţetele tradiţionale româneşti protejate

1 minut de citit Publicat la 13:21 08 Mar 2007 Modificat la 13:21 08 Mar 2007
UE. Reţetele tradiţionale româneşti protejate
Printr-un amendament adoptat de Senat, reţetele produselor tradiţionale vor fi protejate prin lege. Micii producători care au moştenit secretele fabricării acestora din moşi strămoşi le vor putea înregistra nu numai în România, ci şi în Uniunea Europeană. Cine va copia cârnaţii noştri sau brânza va fi aspru pedepsit.

Un astfel de caz este Aurel Papuc, cel care produce adevãraţii Cârnaţi de Pleşcoi. Omul spune cã pe piaţã au apãrut nenumãraţi cârnaţi care nu mai au nimic în comun cu reţeta pe care el a moştenit-o din tatã în fiu. Reţeta e secretã, se foloseşte carne de oaie şi caprã, la cârnatul uscat se foloseşte şi carne de vitã, şi se afumă natural cu lemn de fag, nu sintetic. Aurel Papuc şi-a înregistrat cârnaţii la Ministerul Agriculturii şi vrea sã cearã protecţie şi pe Piaţa Comunitarã.

Brânza de Nasal este un alt produs tradiţional care se preparã într-o grotã în localitatea clujeanã Şaga, la 40 de metri sub pãmânt. Pe pereţii grotei creşte o ciupercã. Aceasta îi dã brânzei un gust specific. Dacă nu ar exista aceasta grotă şi culturile cu mucegai în condiţii de umiditate unice, nu ar exista acest sortiment de brânză. Oamenii din Şaga povestesc cã acum zeci de ani, cineva a încercat sã ducã ciuperca de pe pereţii grotei într-o altã cavernã din sudul ţãrii, pentru a face brânzã, dar nu a reuşit.

Observator

×
x close