Antena 3 CNN Externe UE respinge criticile SUA privind controlul fondurilor financiare

UE respinge criticile SUA privind controlul fondurilor financiare

UE respinge criticile SUA privind controlul fondurilor financiare
12 Mar 2010   •   20:02

Oficialii europeni au apărat nou planificata legislaţie UE de reglementare a serviciilor financiare de acuzaţiile de protecţionism, lansate pe fondul furiei şeful Trezorerie americane Timothy Geithner.

Michel Barnier, însărcinat cu serviciile financiare ale Comisiei Europene, a primit o scrisoare de la Geithner "privind planurile de a reglementa fondurile speculative şi cele alternative," arăta purtătorul de cuvânt al Comisiei, Amadeu Altafaj.
Financial Times scria că epistola lui Geithner avertiza contra planurilor de a limita fondurile de acoperire - hedge fund- şi cele de private equity ce sunt deţinute în afara UE.

Altafaj arăta că legislaţia ce va fi propusă miniştrilor de finanţe a UE săptămâna viitoare constă în reglementări ce vor "întări transparenţa şi responsabilitatea actorilor cheie pe aceste pieţe".
În scrisoare, Geithner arăta că directiva Uniunii Europene va impune restricţii mai dure asupra fondurilor de investiţii, arătând că regulile ar putea provoca daune fondurilor de acoperire americane şi grupurilor de private equity, dar şi băncilor, prin limitarea capacităţii lor de a face afaceri în Europa.

Totuşi, Europa susţine că planurile "nu sunt o chestiune de protecţionism" şi că "nu discriminează pe baza naţionalităţii produsului."
Principala problemă constă în accesul pe piaţa unică UE pentru managerii de fond din Europa, dar ai căror bani sunt ţinuţi în afara UE, în paradisurile fiscale de exemplu.
Oponenţii cred că va grăbi plecarea fondurilor de top din Londra, unde sunt ţinute 70-80 procente din serviciile financiare de top ale Europei, spre zone în afara UE.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close