Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a adresat, joi, Serbiei propunerea de a relua, la 13 iunie, negocierile pentru semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere - care constituie primul pas pe calea aderării la Uniunea Europeană, informează executivul comunitar.
?Salut progresele pe are Serbia le-a realizat, după instalarea noului guvern, în ceea ce priveşte colaborarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. Deplina cooperare cu această instanţă nu constituie numai o obligaţie internaţională, ci şi o condiţie esenţială pentru drumul Serbiei către UE?, a declarat preşedintele CE, adăugând că încurajează Serbia să îşi îmbunătăţească în continuare cooperarea cu Tribunalul de la Haga, astfel încât toţi suspecţii să fie aduşi în faţa justiţiei, pentru a desăvârşi procesul de reconciliere în Balcanii Occidentali.
La data de 1 iunie, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, confirma că, după o evaluare amănunţită, Comisia Europeană este dispusă să reia tratativele pentru încheierea unui Acord de Stabilizare şi Asociere cu Serbia.
?Am discutat cu doamna Carla del Ponte, procurorul-şef al TPI pentru fosta Iugoslavie, despre concluziile vizitei pe care a întreprins-o la Belgrad şi mă bucur pentru că a confirmat faptul că Serbia a făcut dovada unui angajament clar de a coopera pe deplin cu TPI pentru fosta Iugoslavie şi că, în ultimele săptămâni, au avut loc acţiuni concrete care să confirme acest angajament?, a declarat, joi, comisarul Olli Rehn.
El a adăugat că miercurea viitoare, pe 13 iunie, se va desfăşura o nouă rundă a negocierilor pe marginea Acordului de Stabilizare şi Asociere, care, a estimat oficialul european, ?va aduce Serbiei beneficii economice?.
?Implementarea Acordului de Stabilizare şi Asociere va constitui drumul Serbiei către obţinerea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană?, a mai spus comisarul european pentru extindere.
Decizia pe care executivul european a luat-o joi se bazează pe concluziile miniştrilor de Externe ai UE, care, în luna februarie, salutau disponibilitatea Comisiei Europene de a relua tratativele pentru încheierea Acordului de Stabilizare şi Asociere cu noul guvern de la Belgrad, cu condiţia ca acesta să dovedească un angajament clar şi să adopte măsuri concrete în sensul unei cooperări depline cu TPI pentru fosta Iugoslavie.
Lipsa unei depline cooperări a Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru fosta Iugoslavie a constituit principalul motiv pentru care UE a sistat, în mai 2006, tratativele pentru încheierea Acordului de Stabilizare şi Asociere. Cei 27 au insistat cu precădere asupra aducerii în faţa justiţiei a lui Radovan Karadzic, fost lider politic al sârbilor din Bosnia, şi a lui Ratko Mladic, fostul lor lider militar. Cei doi au fost inculpaţi de TPI în 1995 pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii din cauza rolului lor în conflictul bosniac, în cursul căruia circa 200.000 de persoane au fost ucise.
Statele UE insistau anul trecut asupra faptului că autorităţile de la Belgrad trebuie să-l predea TPI pe fostul comandant militar al sârbilor bosniaci, Radko Mladic, apreciind că trimiterea acestuia în faţa justiţiei ?rămâne o condiţie necesară pentru semnare, adică pentru încheierea unui acord între UE şi Serbia?.
Rompres